Duvel Barrel Aged, gerijpt op Bourbon-vaten

13 februari 2017 om 21:26

Barrel aged bieren. Steeds meer brouwers leggen hun bieren te rijpen op houten vaten. In veel gevallen gaat het om zware donkere bieren. Maar dat is geen must. Ook zware blonde bieren kunnen goed gedijen op houten vaten. Toch verraste het bericht dat ook Duvel zijn bier te rijpen legt op hout. Verrast? Ja, en toch ook weer niet!

Bij Duvel kijken ze reikhalzend uit naar het resultaat van wat ze zelf een spannend smaakexperiment noemen. De brouwers selecteerden eikenhouten bourbonvaten, brouwden een Duvel met net iets meer karakter en nemen nu tijd om de smaken en de aroma’s van de vaten en het bier op elkaar te laten inwerken en te verrijken.

Amerikaanse distilleries

Door het lange rijpingsproces wordt de kleur van deze barrel aged Duvel donkerder zijn dan de klassieke Duvel, het alcoholgehalte hoger en de bitterheid lager. De geselecteerde vaten hebben al een heel traject en een grote smaakevolutie achter de rug. De eikenhouten bourbonvaten komen van twee gerenommeerde Amerikaanse bourbon-distilleries: de Four Roses Distillery in Kentucky (genomineerd als distiller of the year in 2011, 2012, 2013 en 2015) en de Buffalo Trace Distillery in Kentucky (‘most award winning distillery of the world’). Elk vat heeft vijf à zeven jaar met bourbon liggen rijpen.

Smaakevolutie

De bourbonvaten liggen sinds begin november rustig te rijpen met verse Duvel. Vermoedelijk – op smaak staat geen tijdstip – is het bier in mei 2017 perfect geëvolueerd. De smaakevolutie komt door inwerking van twee belangrijke factoren: het eikenhouten vat, dat langs de binnenzijde gebrand is, levert rokerige vanillesmaken op. Het hout is daarnaast ook doordrenkt met de originele Bourbon (6 à 7 liter per houten vat) en dat levert een sensationele smaakontwikkeling met karameltoetsen op.