Dutch Favourite Beerlist is dé bucketlist voor iedere bierliefhebber

22 november 2015 om 17:38

Bert Kuperus kreeg ooit een lijst met 36 favoriete Belgische bieren van een Belgisch biergenootschap onder ogen. Waarom is die er in Nederland nog niet, zo vroeg Bert zich af. Toen bierkenner Derek Walsh hem aanspoorde zelf een dergelijke lijst te maken, begon een avontuur dat zondag zijn voorlopige hoogtepunt bereikte met de presentatie van de Nederlandse lijst in Biercafé De Engel in Oldenzaal. De lijst wordt gepromoot onder de naam Dutch Favourite Beerlist.  “De lijst is gepubliceerd in het Nederlands én in het Engels, want dan kan gelijk de hele wereld lezen wat voor mooie bieren er in ons land worden gemaakt”, aldus de geestelijk vader.

Bert Kuperus is een 49-jarige bierliefhebber uit het Twentse dorp Losser. Hij is de drijvende kracht achter de website Bierconnaisseur, waarop nu de lijst met Nederlandse Favoriete Bieren is te vinden. Bert benaderde 25 bierkenners en vroeg deze specialisten naar hun favoriete bieren. Dat leverde een lijst op met 36 bijzondere Nederlandse speciaalbieren. De lijst is een overzicht en dus geen ranglijst.

Bekende biergezichten

De lijst werd met veel bombarie gepresenteerd in Biercafé De Engel in Oldenzaal. Daar waren veel bekende gezichten uit de Nederlandse bierwereld aanwezig, zoals Hans Glandorf, Jos Brouwer, Rick Kempen, Kim Lentjes, Dennis Kort en de brouwers van onder meer De Gulzige Gans, Maallust, Brouwerij Othmar en Eanske. De brouwers van de uitverkoren bieren kregen de gelegenheid een paar woorden te te richten tot het publiek. Ook de bierconnaisseurs die bieren op de lijst hebben gezet, konden hun keuze toelichten. Na de officiële presentatie werd er veel genetwerkt en geproefd.

De lijst der lijsten

Op de lijst met bieren staat onder meer het Zeebier van Oersoep, Chateau Neubourgh van Gulpener, drie bieren van Brouwerij Rodenburg, de 1818 van Maallust en nog veel meer interessante Nederlandse bieren, die je als bierliefhebber gedronken moet hebben. Bekijk hier de lijst en stel je eigen bucketlist samen.