Dutch Craft Beer Festival is een dagvullend programma

25 mei 2017 om 00:02

In de weken voor het Dutch Craft Beer Festival worden we druppelsgewijs enthousiaster gemaakt. We krijgen steeds meer namen te zien van de brouwers die daar hun bieren zullen gaan schenken. Ook de speciaal voor deze dag gereserveerde biertjes worden bekend gemaakt.

door Frank Schonewille

Op een festival zoals Dutch Craft Beer Festival is er veel meer te beleven dan alleen bier. Ook de voedselstands en de muzikanten worden vol enthousiasme geïntroduceerd. Het gaat bij DCBF niet alleen om bier, maar om de ambiance. Zoals Rocco Chin, de man achter dit festival, zelf ook al aangeeft; Craft Beer is Rock & Roll, en dat is precies de uitstraling van dit festival.

Poppodium Atak

Als locatie is er voor de derde achtereenvolgende keer gekozen voor Poppodium Atak. Dit poppodium is meestal de locatie voor een goed optreden, maar in samenwerking met Stanislaus Brewskovitch laten ze zien dat het ook een perfecte locatie is voor een festival van deze grootte. De twee zalen evenals de twee tussengelegen foyers staat vol met maar liefst 16 brouwers. Buiten de poorten van Atak zijn eettentjes te vinden en natuurlijk de biertafels.

Ruim tachtig bieren

Met 16 brouwers die allemaal minimaal 5 bieren meenemen is de keuze meer dan goed te noemen. Je kan jezelf tegoed doen aan meer dan 80 biertjes in totaal. Ik ben een echte bierliefhebber, maar dat is zelfs mij te gortig. Ik heb het maar bij zo ongeveer 17 biertjes gehouden (gelukkig wel in proefglaasjes).
De aanwezige brouwers van deze dag waren: Stanislaus Brewskovitch, Van Moll, Johnny Thursday, Amsterdam Brewboys, Two Chefs Brewing, Brouwerij Frontaal, De Struise Brouwers, Slot Oostende, Yellow Moon, Brouwerij Eanske, Rigters, Twentse Bierbrouwerij, Jopen, Brouwerij het Roze Varken, Crans Craft Beer en De Kleine Beer.

In de aanloop van het festival waren er ook andere brouwers genoemd die het helaas niet konden redden om aanwezig te zijn. De meest gemiste brouwerij was naar mijn mening wel Brouwerij het Uiltje. Maar goed, de overige gasten hebben het met de lekkere bieren ruimschoots goed gemaakt.

Van rustig naar heftig

Deze dag was ingedeeld van rustig naar heftig. Om de dag te beginnen zijn er diverse Saisons, IPA’s en APA’s doorheen gegaan om te eindigen met Russian Imperial Stouts en Porters. Helaas was de planning van de dag niet geheel haalbaar. Niet alle brouwers hadden bijvoorbeeld rekening gehouden met de vele bezoekers (het was vol!). Jopen heeft mij hierin erg teleurgesteld. Zij waren denk ik wel de ‘grootste’ brouwerij die deze dag aanwezig was, maar ze hadden het naar mijn mening het slechtst voor elkaar. De bieren die ik bij hen wilde proeven waren óf nog niet op tap óf waren al op. Ik snap zeker dat ze populair zijn, maar dit getuigde van een weinig vooruitziende blik. De winnaar van deze dag was het Roze Varken. Lekkere bieren en voordat je je keuze maakte kreeg je eerst even een kleine selectie te proeven om je te helpen in je keuze. Vooral de Pionier (RIS) was een echte aanrader!

Muzikaal gezien was het ook weer dik in orde. Rocco weet erg goed wat past bij een dag als deze. Van vuige rock & roll tot foute hillbillies, we werden getrakteerd op drinkmuziek. Vooral The Hillbilly Moonshiners deden het bij mij erg goed. Dat ze ook nog eens hun eigen bier hebben meegenomen mag wat mij betreft een plus genoemd worden.

Dagvullend programma

Van 14.00 tot 21.00 is DCBF 2017 een dagvullend programma. De dag heeft mij veel opgeleverd. Een flinke update aan nieuwe bieren, een leuke dag met vrienden en ik heb ook kennis mogen maken met enkele huisbrouwers die ik in aankomende artikelen onder de aandacht ga brengen. Ik sluit af met een aankondiging van Rocco over de 2018 editie, namelijk dat de intentie er is om volgend jaar het Willem Wilmink plein voor Atak nog meer te betrekken. Dit is bij uitstek een festival dat het goed in het warme lentezonnetje doet en daarmee misschien nog wel nog beter tot zijn recht komt.