Dutch Beer Challenge zet 239 bieren op tafel in Rotterdam

22 maart 2016 om 05:50

Rotterdam is woensdag 23 maart het toneel voor het grootste bierconcours van Nederland: de Dutch Beer Challenge. Kopstukken uit de bierwereld beoordelen een recordaantal van 239 Nederlandse bieren. De winnaars worden diezelfde avond nog bekend gemaakt tijdens een bier-spijs-diner in het twee-sterren restaurant Parkheuvel.

Koud en warm

Nederland kent op dit moment ruim vierhonderd brouwerijen. In dit aantal zitten de zogenaamde warme brouwers, ofwel brouwerijen met eigen ketels en de koude brouwers; bierbrouwers zonder brouwerij die hun recepten brouwen in de ketels van de warme brouwers. Meer dan de helft van de 400 brouwers in ons land zijn koude brouwers.

Alleen Nederlandse bieren

Het aantal van vierhonderd brouwerijen loopt snel op. Vrijwel wekelijks wordt er wel een nieuw initiatief bekend gemaakt. Met dit aantal zijn we de Belgen de baas. Maar de zuiderburen hadden vijf jaar geleden al een Brussels Beer Challenge. Een competitie waaraan brouwers uit binnen- en buitenland mogen deelnemen. In navolging van deze wedstrijd is de Dutch Beer Challenge ontstaan. Eén verschil: aan de Dutch Beer Challenge kunnen alleen Nederlandse brouwers deelnemen.

Bekeken, besnuffeld en beproefd

Fedor Vogel, voorzitter van de Stichting Dutch Beer Challenge en uitgever van het magazine Bier!, begroet woensdag veel bierdeskundigen uit binnen- en buitenland in het congres- en debatcentrum Arminius. Daar worden de bieren bekeken, besnuffeld en geproefd. “In totaal worden er 215 bieren van eigen bodem gekeurd. Daarmee overtreffen we het aantal van vorig jaar ruimschoots.”

Onafhankelijk

Het proeven is een serieuze aangelegenheid. De juryleden treden aan zonder hun tanden te hebben gepoetst, zonder koffie te hebben gedronken en zonder geurende deodorants en parfums. Dit is belangrijk om de bieren zo nauwkeurig mogelijk te kunnen beoordelen. Alle juryleden zijn onafhankelijk en de wedstrijdleiding staat los van de organiserende stichting, alles om belangenverstrengeling uit te sluiten, want de commerciële belangen zijn groot. Een medaille tijdens de Dutch Beer Challenge betekent een enorme impuls voor de verkoop.

 Blind proeven

De bieren worden per bierstijl aan de jury gepresenteerd. Dat houdt in dat een deel van de jury de tripels beoordeelt, andere juryleden storten zich op de zware blonde bieren en weer andere juryleden bijten zich vast in de donkere biersoorten. Per bierstijl worden de prijzen verdeeld. De bieren worden geserveerd in neutrale glazen. De kenners zien dus niet welk bier ze drinken.

Twee sterren bier-spijs diner

Aan het eind van de dag als alle resultaten verwerkt zijn verplaatst het biercircus zich naar restaurant Parkheuvel. Chef Erik van Loo heeft speciaal voor de gelegenheid een vijf-gangen diner samengesteld met bij elke gang twee verschillende Nederlandse bieren. “Vorig jaar hadden we een wereldprimeur. Nooit eerder werd er op zo’n hoog niveau (twee sterren) een bier-spijs diner bereid. De reacties toen waren zo overweldigend, dat het bierdiner voor 23 maart binnen de korte keren was volgeboekt”, aldus Vogel.

Belangrijkste doelstellingen

De initiatiefnemers en organisatie van de Dutch Beer Challenge hebben de volgende doelstellingen met deze wedstrijd:

1.     De promotie van de Nederlandse biercultuur;
2.     Het organiseren van een faire en professionele wedstrijd onder de Nederlandse brouwers;
3.     Het bieden van een kwaliteitslabel aan de bierconsument;
4.     Het bieden van een sterk marketinginstrument aan de deelnemende brouwers.

Over de Dutch Beer Challenge

De Dutch Beer Challenge is een initiatief van de Stichting Dutch Beer Challenge (DBC) en bestaat uit:

– Fedor Vogel (Bier! magazine / Birdy Publishing), voorzitter
– Rick Kempen (Bier&cO), secretaris
– Marco Philipsen (Mitra), penningmeester
– Henri Reuchlin (Bierburo)
– Luc de Raedemaeker en Thomas Costenoble (BeComEv, organisator van o.a.www.brusselsbeerchallenge.com).

De Dutch Beer Challenge wordt in opdracht van de stichting op volstrekt onafhankelijke wijze georganiseerd door BeComEv. Voor meer informatie kijk je op de website van de Dutch Beer Challenge.