Dutch Beer Challenge maakt zich op voor eerste lustrum

21 januari 2019 om 13:53

In Rotterdam wordt op woensdag 20 maart de Dutch Beer Challenge gehouden. Het is de vijfde keer dat deze wedstrijd plaats vindt. Ook ditmaal worden de bieren gekeurd in debatcentrum Arminius.

Alle ruim 650 Nederlandse brouwerijen en brouwerijhuurders worden uitgenodigd deel te nemen aan deze Nederlandse bierwedstrijd. De inschrijving is geopend. De vraag is: welk bier wordt de opvolger van Jopen Mooie Nel (2015), Gajes van Bruut (2016), Bloedbroeder van Kompaan (2017) en Nightporter van Bronckhoster Brewing Company (2018) als het Beste Bier van Nederland in 2019?

Medailles

Het aantal brouwerijen in Nederland is afgelopen jaren opnieuw gegroeid tot ruim 650. De Dutch Beer Challenge is een kans voor alle Nederlandse brouwers om zich te meten met hun collega’s. Tijdens de vorige editie van de Dutch Beer Challenge waren er bijna 400 Nederlandse bieren in competitie, waarna er 19 een gouden, 21 een zilveren en 25 een bronzen medaille wonnen. Voor de vijfde editie in 2019 rekent de organisatie weer op een groei van het aantal ingezonden bieren.

Tal van categorieën

Er is een gemengde aanwezigheid op 20 maart 2019 van zowel Nederlandse onafhankelijke bierexperts en -keurmeesters als internationale specialisten. Deze juryleden proeven blind in verschillende bier-hoofdcategorieën met 26 subcategorieën, zoals pils, saison, licht en zwaar blond, pale ale, IPA, licht en zwaar donker, bock en dubbelbock, stout/porter, gerstewijn, witbier en weizen, fruitbieren, houtgelagerde bieren en ook alcoholvrij/-arm bier, stout en imperial stout en zwaar blond en tripel. De bieren die bekroond worden op de Dutch Beer Challenge kunnen rekenen op een grote mediabelangstelling en internationale erkenning. De gelauwerde bieren krijgen promotie van de (inter)nationale en regionale media. Slijterijketen Mitra heeft zich als hoofdsponsor verbonden aan de Dutch Beer Challenge.

Prijsuitreiking

De wedstrijdleiding maakt de winnaars bekend tijdens een receptie op donderdag 18 april in Rotterdam. Op 16 mei 2019 wordt tijdens de opening van de achtste Week van het Nederlandse Bier bekend gemaakt welk bier verkozen is tot ‘Het Beste Bier van Nederland 2019’ gekoppeld aan de Mitra-Award.

Belangrijkste doelstellingen

De initiatiefnemers en organisatie van de Dutch Beer Challenge hebben de volgende doelstellingen met deze wedstrijd:

1. De promotie van de Nederlandse biercultuur;
2. Het organiseren van een faire en professionele wedstrijd onder de Nederlandse brouwers;
3. Het bieden van een kwaliteitslabel aan de bierconsument;
4. Het bieden van een sterk marketinginstrument aan de deelnemende brouwers.

Over de Dutch Beer Challenge

De Dutch Beer Challenge is een initiatief van de Stichting Dutch Beer Challenge (DBC) en bestaat uit:
Fedor Vogel (Bier! magazine / Birdy Publishing), voorzitter
Rick Kempen (Bier&cO), secretaris
Marco Philipsen (Mitra), penningmeester
Henri Reuchlin (BIERburo)
Luc de Raedemaeker en Thomas Costenoble (BeComEv, organisator van oa Brussels Beer Challenge).

De Dutch Beer Challenge wordt in opdracht van de stichting op onafhankelijke wijze georganiseerd door BeComEv.