Duitse Reinheitsgebot maakt zich op voor 500ste verjaardag

30 oktober 2015 om 05:38

In Duitsland lopen ze nu al warm voor zaterdag 23 april 2016. Op die dag bestaat het Reinheitsgebot precies 500 jaar. Reden voor een feestje en daar horen natuurlijk speciaal voor de gelegenheid gebrouwen bieren bij.

Wat is het Reinheitsgebot?

Wat is het Reinheitsgebot nu eigenlijk? Deze Duitse regeling werd ingesteld op 23 april 1516. Deze wet bepaalde dat bier alleen gebrouwen mocht worden met gemout graan, water en hop. De werking van gist kende men in die tijd nog niet. Dus dat kwam in dit voorschrift – dat gezien kan worden als de eerste warenwet – niet voor. Het gebruik van kruiden, vruchten en andere toevoegingen was niet toegestaan.

De kracht van het Reinheitsgebot

Het Europese Hof ontdeed in 1987 het Reinheitsgebot van zijn kracht. Toch is het nog steeds een begrip. Alleen drank gebrouwen met gemout graan, water en hop mag de naam bier dragen. Een Tripel met koriander mag in Duitsland officieel geen bier heten. Vooral in het noorden van Duitsland worden de regels wat soepeler, maar hoe zuidelijker hoe zwaarder er nog steeds aan het Reinheitsgebot wordt getild. Duitse brouwers vermelden het nog steeds vol trots op hun etiketten en het gebot geldt als een soort kwaliteitskeurmerk voor Duits bier.

500ste Verjaardag

Op zaterdag 23 april 2016 bestaat het Reinheitsgebot dus precies 500 jaar. Daar wordt natuurlijk uitgebreid bij stilgestaan. Recent werd een speciaal logo onthuld, dat – jawel – water, graan en hop bevat. Veel brouwers brouwen een speciaal bier ter gelegenheid van deze mijlpaal. En geen brouwer die nu uit de doeken wil doen wat hij gaat brouwen. Het versterkt alleen maar het vermoeden dat er in april mooie dingen op biergebied gaan gebeuren bij onze oosterburen.