Bierige goede doelen actie in Wageningen voor Duchenne

23 november 2017 om 09:30

In de afgelopen periode zijn er twee bieren ontwikkeld om geld op te halen voor onderzoek naar de progressieve spierziekte Duchenne. Het gaat om de bieren Stanmen Strong Tripel en Stanmen Blond. De burgemeester van Wageningen, Geert van Rumund schaft zondag 26 november om 16.00 uur in Café de Vlaamsche Reus de eerste flessen aan. Hiermee wordt een aftrap gegeven van de goede doelen actie om geld op te halen voor Duchenne.

Stanmen

De Stanmen is een mountainbike team dat jaarlijkse de zevendaagse marathon Duchenne Heroes fietst. Hiermee halen zij geld op voor de progressieve spierziekte Duchenne. De naam Stanmen is vanzelfsprekend aangezien er in het team twee vaders, Robert de Jong en Ruben Eshuis, fietsen met beide een zoon met deze ernstige ziekte en beide jongens Stan heten. De team naam was dus snel bedacht. Het team is onderdeel van Stichting Wageningen voor Duchenne. Deze stichting is het hele jaar actief met het werven van fondsen door middel van allerlei acties in en rondom Wageningen.

De speciale bieren zijn een voorbeeld van deze acties. De tripel is gebrouwen op een zeer kleine schaal op initiatief van De Vlaamsche Reus en Foodcase. Het bier is door hen, samen met de Stanmen, gebrouwen in het Gulpener Brouwlokaal. De volledige opbrengst van de 75cl flessen gaan naar Wageningen voor Duchenne. De heerlijke aromatische tripel met 8,5% alcohol is verkrijgbaar via Wageningen voor Duchenne. Als vervolg heeft De Vlaamsche Reus op grotere schaal een blond bier gebrouwen in België. Dit heerlijke frisse bier met 6,8% alcohol is verkrijgbaar bij een groot deel van de Wageningse horeca, winkels, sport- en studentenwereld. Het bier wordt verkocht zowel op vat (20 l) als op fles (0,75 l). Van elk vat en fles gaat een bijdrage naar Wageningen voor Duchenne.

Duchenne

Duchenne Spierdystrofie is een progressieve spierziekte waarbij de spieren langzaam afbreken en kinderen steeds minder sterk worden. Duchenne komt voornamelijk voor bij jongens. Kinderen met Duchenne vallen vaak en kunnen niet goed rennen. Rond het tiende levensjaar wordt lopen erg moeilijk en worden de kinderen afhankelijk van een rolstoel. Rond het twintigste levensjaar zijn vaak de ademhalingsspieren te zwak geworden en is beademing nodig. Het hart is ook een spier, dit maakt Duchenne uiteindelijk fataal.