Maaike’s tip: Vatgerijpt bier als digestief

19 maart 2017 om 00:34

Het digestief, daar ben je vast mee bekend. Het borreltje dat na de maaltijd wordt genuttigd. Meestal gepresenteerd in een mooi klein glaasje, vaak zoetig van smaak, hoog in promillage. Het doet de maaltijd zakken en de avond soms uit de hand lopen. Ik ben een liefhebber van het digestief.

door Maaike Waalravens

Toch heb ik soms ook wat dorst na de maaltijd, en zin iets kouds waar grote slokken van genomen kunnen worden. Maar voor een glas bier zal ik niet snel gaan. Tot ik afgelopen weekend een geweldig bier dronk en wel in twee varianten. Het ene gerijpt in oude whiskeyvaten, het ander in oude rumvaten. En dat proef je!

Orach Slie

De whiskeyvariant – Òrach Slie, is oranjegoud van kleur, helder en licht zoetig. Het etiket heeft het over vanille, kaneel en gedroogd fruit; citrus en dan met name mandarijn proefde ik ook.

’t Kofschip

Het andere bier is ’t Kofschip van brouwerij De Twee Knaapjes uit Badhoeverdorp. Saison bier gerijpt in rumvaten. Ook hier is de smaak licht zoetig, met vanille. Het bier is ongefilterd, vol van smaak maar ook wat minder verfijnd dan Òrach Slie. Bij beide bieren is de rum- en whiskeysmaak prima te onderscheiden, wat het bier een chique smaak geeft – je gaat er haast van nippen. Een fijne bijkomstigheid trouwens is dat de bieren in leuke flessen zitten, die prima op tafel kunnen, samen met sigaren en chocola (bij wijze van spreken dan he).

Ik zou zeggen probeer eens zo’n op vat gerijpt bier in plaats van uw klassieke digestief, want het is een aanrader hoor. En u wordt er ook zo lekker rozig en vrolijk van, gegarandeerd.