Speciaalbier nippen op heilige grond bij Deventer Bokbier Festival

12 oktober 2017 om 09:00

Een kleine 20 brouwerijen uit heel Nederland laten tijdens het Deventer Bokbier Festival bierliefhebbers op heilige grond nippen aan de bruine rakkers. Een initiatief van Eddie Kers, eigenaar van bierencafé De Heks, en evenementenorganisator Paul Wensink.

Nieuwe traditie in de stad

Paul Wensink van Wensink Events en Eddie Kers van Biercafé de Heks zijn de initiatiefnemers van het evenement. Blik Vormgeving uit Terwolde is hoofdsponsor van het evenement. De locatie waar het Deventer Bokbier Festival plaatsvindt is bijzonder. Paul: “De Lebuïnuskerk biedt met haar unieke uitstraling en aankleding een prachtig en groots decor voor deze dag. Met dit bokbierfestival wordt hopelijk de aftrap gegeven voor een nieuwe traditie in de stad.

Voor brouwers van herfstbok is het een sport: verzin een zo gek mogelijke naam voor je biertje. Een greep uit de bockjes die op het eerste Deventer Bokbier Festival in de Lebuïnuskerk verkrijgbaar zij: Oma’s Pruim, Commissaris Rex en Apfelstrudel Doppelbock.

Opvallende locatie voor een bierfestijn

Wensink over de locatie: ,,De kerk is overdekt, dat is voor ons de belangrijkste reden. Bovendien was koster Marco Heemskerk direct enthousiast. Ik denk dat hij zelf ook wel een biertje lust.” Kers: ,,Er gebeurt tegenwoordig van alles in de Lebuïnuskerk. Het Burgerweeshuis houdt er concerten, in mei komt er een tattoo-expositie en er zijn allerlei beurzen. De kerk heeft een mooie uitstraling en biedt meer dan genoeg ruimte om alle stands overzichtelijk te positioneren. Op de achtergrond draaien we Ierse muziek. Er is elke week wel ergens een bierevenement in het land. Daarom pakken wij het anders aan dan bijvoorbeeld in Zutphen, waar het evenement vanuit de kroegen wordt gefaciliteerd. Wij werken vanuit brouwers. Meer dan vijftien brouwerijen zijn bij ons te gast, zoals Bax, ’t IJ, La Chouffe, Stadsbrouwerij Wageningen, Texels en DAVO uit Deventer. Het is een proeverij. Je betaalt 2 euro borg voor een glas en koopt muntjes om bier te halen. Voor 18 euro krijg je een glas, zes munten en de Bierbijbel: een naslagwerk met brouwerijen en biersoorten. Als het een succes is, willen we het jaarlijks herhalen. Er is veel rumoer rond het festival, dus we denken dat het druk wordt. We hebben extra fietsrekken geregeld.””

De smaak van de Bock

“Zoals haring het ene jaar vetter is dan het andere, is ook bokbier elk jaar net iets anders. Een algemene uitspraak is er moeilijk over te doen, omdat er zoveel verschillende brouwerijen zijn.” aldus Kers.

Geen 18, geen alcohol

Het Deventer Bokbier Festival vindt plaats op zaterdag 14 oktober in de Lebuïnuskerk. De entree voor het festival is gratis. Iedereen vanaf 18 jaar is welkom. Voor de echte bierfans is het mogelijk een early beer ticket te kopen. Dit ticket biedt een aantal voordelen, namelijk een glas, muntjes en de Bierbijbel. Zo wordt het makkelijk een aantal biertjes proeven.

Naast de early beer tickets worden er 100 VIP-tickets verkocht waarmee de bezoeker gebruik kan maken van onbeperkt proeven in de VIP-lounge. Alle informatie is te vinden op de website www.deventerbokbierfestival.nl