Dennis vertelt over de verschillen tussen Porters en Stouts

18 november 2018 om 08:00

Bierista Dennis weet zijn mannetje wel te staan als het om bieren gaat. Als medewerker van een drankenspeciaalzaak in Groningen krijgt hij dagelijks vragen over bier. En dan ben je bij Dennis aan het juiste adres! Dit keer neemt hij je mee in zijn verhaal achter Porters en Stouts!

Door Dennis Hofman

Nu de dagen en over het algemeen ook de bieren weer donkerder worden, komt de vraag naar Porters en Stouts ook steeds vaker. Men vraagt dan bijvoorbeeld vaak wat het verschil tussen deze twee bierstijlen is. Ikzelf was tot anderhalf jaar geleden geen liefhebber van deze bierstijlen. Waar dat aan heeft gelegen weet ik niet, maar ik dronk en drink nog steeds geen koffie. Misschien dat daar het antwoord ligt en was mijn smaakbeleving er wellicht nog niet aan toe. Inmiddels ben ik dol op de Stouts en Porters en twijfel ik zelfs of ik niet eens een keer een lekkere bak koffie moet gaan nemen!

Wat zijn de verschillen?

Maar goed over mij gaat het nu niet. De vraag die ik dus vaak hoor is: “Wat is het verschil tussen Porters en Stouts?” Die vraag was vroeger makkelijker te beantwoorden dan tegenwoordig, maar een antwoord is er zeker! De Porter is in het oude Londen ontstaan, ergens in de achttiende eeuw. De naam is afgeleid van de plaatselijke straat en rivierdragers, in Engeland ‘Porters’ genaamd.

Deze mannen kwamen na gedane arbeid graag in de Londense pubs om hun dorst te lessen met donker, moutig bier vol hop. Het bier is voortgekomen uit bruin bier gemaakt met donkere mout en veel hop. Uiteraard werd er vroeger ook geëxperimenteerd met bieren om deze beter, lekkerder of zwaarder te maken. Eén van die experimenten was de Stout.

Een sterke Porter

De Stout was simpelweg een versterkte vorm van de Porter met een hoger alcoholgehalte. Het hoger alcoholgehalte werd verkregen door verschillende ingrediënten toe te voegen. In eerste instantie werd het een stout Porter. Stout betekent eigenlijk “sterker”. Maar dat verbasterde al snel, waardoor Stout alleen overbleef.

Tegenwoordig wordt het met alle experimenterende brouwers steeds moeilijker om de twee bierstijlen uit elkaar te houden. Porters kunnen tegenwoordig meer alcohol bevatten dan Stouts. Wellicht dat de gebruikte mouten dan het verschil kunnen maken. Bij de Porters wordt gemoute gerst gebruikt en bij Stouts gebruiken brouwers gebrande gerst, waardoor er bij Stouts meer de associatie met koffie wordt gemaakt. Maar ook daar kun je in deze tijden niet altijd meer van uit gaan.

Fijn verwarmen

Stouts en Porters worden, althans in Nederland, vaak als herfst- en winterbier gezien. Lekker donker, vol en krachtig, bijna verwarmend. Terwijl in de zomer snel naar de frisse, fruitige en lichtere bieren word gegrepen. Mij persoonlijk maakt het niet zo heel veel uit. Het ligt er net aan waar ik op de dag zelf zin in heb. Maar goed ik eet in de zomer ook gerust stampot boerenkool of bruine bonensoep dus dat zegt ook niet alles.

Wil je meer ontdekken over bierstijlen, kenmerken van bier en de geschiedenis achter ons favoriete gerstenat? Begin dan vandaag nog aan de Bierista Bieropleiding!