Dennis Hofman over zijn passie voor speciaalbier

21 januari 2017 om 13:30

Bierista.nl deed onlangs een oproep ‘Bierdrinkers gezocht’. Deze oproep ging viral en de reacties stroomden binnen. Onder de reacties ook vele tientallen reacties van liefhebbers van speciaalbier die hun ervaringen en kennis willen delen. Dennis Hofman is een van deze enthousiastelingen en vertelt hier over zijn band met rum en speciaalbier.

Daar zit ik dan. Op de bank met mijn laptop op schoot. Nog steeds bijzonder dat ik ben uitgekozen om mee te schrijven op Bierista.nl . Bieravonturen beleven en erover vertellen. Hoe cool is dat!

Carrièreswitch

Ik werk inmiddels 25 jaar en heb sinds november een baan gevonden die echt bij mij past. Werken in een Gall en Gall. Gewoon een carriereswitch gemaakt op mijn veertigste na 18 jaar werkzaam te zijn geweest in de grafische techniek. En nu een hobby als schrijven voor Bierista.nl erbij. Dat past er mooi bij.

Pilsjes

Drank vond ik altijd wel interessant. Als puber destijds was het voornamelijk pilsjes. En alleen pilsjes drinken was tot een dik jaar geleden bijna het enige wat ik aan alcoholische drankjes dronk. Ik reisde regelmatig samen met mijn vriendin over de wereld. In elk land waar we kwamen wilde ik wel altijd het lokale bier, want Heineken drinken doe ik wel weer in Nederland was mijn motto. Dus achteraf gezien was iets anders proberen toch wel in mij aanwezig.

Skuumkoppe

Na een vakantie op Cuba werd rum ook een liefhebberij. Niet als ik uit ging maar voornamelijk thuis. Op een vrijdagavond na een werkweek gewoon lekker ontspannen op de bank en een glaasje rum. Een paar jaar geleden begon een aantal vrienden al wel met speciaalbier. Ik had er niks mee. Het enige dat ik wel lekker bier vond was de Texels Skuumkoppe uit de tap op een terras tijdens een midweek Texel. Daar bleef het wel bij. En nog altijd is dit één van mijn favorieten.

In de slijterij

Maar dan! Ja dan. Dan ben je ineens werkzaam in een Gall en Gall. En wil je, althans ik wel, weten wat je verkoopt. Deze slijterij kwam nieuw bij ons in de buurt. En ik had echt iets van ‘ja, dit wil ik’. Dus gesolliciteerd en uiteindelijk de baan gekregen. De vestiging waarin ik werk in een franchisewinkel wat betekent dat we meer mogelijkheden hebben qua assortiment. Dus ook met speciaalbier. Voordat we officieel open gingen kregen we een aantal proeverijen waaronder een proeverij met speciaalbieren. Sinds die tijd ben ik liefhebber.

Zware jongens

Nu kan ik ook ontzettend genieten van een paar speciaalbiertjes net als dat met rum het geval is. Niet meer het achterover gooien van een flesje pils maar gewoon in alle rust een speciaalbiertje drinken. En natuurlijk gaat een pilsje nog wel naar binnen maar dat gebeurt vooral als ik met vrienden op stap ga en dat is niet zo heel vaak meer.
Voornamelijk de zwaardere speciaalbieren kan ik waarderen. Tripels, quadrupels of een heerlijke barley wine. Maar uiteindelijk sta ik overal voor open. Elk biertje kan iets speciaals hebben. Gooide ik een halfjaar geleden nog een imperial stout weg na een paar slokken. Tegenwoordig gaat die wel op.

Smaakpapillen triggeren

Zo ben ik laatst vreselijk verrast door de Chocolate Porter van Meantime. Uit interesse geopend en dit biertje heeft mij zo ontzettend verbaasd. Echt ik vond hem heerlijk. En zo zie je maar dat sommige dingen moeten wennen. Je smaakpapillen zullen enigszins getriggerd moeten worden. Daardoor ben ik er inmiddels wel achter dat als je een speciaalbier probeert en deze valt niet in de smaak, denk dan niet dat je die nooit meer hoeft. Probeer een (half)jaar later het gewoon nog een keer. Wellicht kan dit een verrassende wending krijgen. Ook geldt dat als je ergens al negatief tegen aankijkt, dat dat je smaak ook mede bepaalt. Sta open voor nieuwe smaken en je zult zien dat in sommige gevallen het een positief effect kan hebben.

Eind twintigers

Wat mij onder andere is opgevallen het afgelopen jaar tijdens mijn werk is dat er steeds meer eind twintigers komen voor speciaalbier. Deze klanten zijn klaar met hun opleiding, hebben een baan, een vriend(in) en/of een kind. Ze hoeven niet meer zo nodig elk weekend in de kroeg te hangen. Ze willen thuis zijn maar wel genieten. En dan is een speciaal biertje ideaal. Samen met vrienden interactief alles vermelden en bijhouden welk biertje ze hebben gehad, welke ze nog moeten hebben en vertellen wat ze ervan vonden.

Zoveel brouwers

Al met al is speciaalbier een prachtig product. Voor iedere bierliefhebber is er wel een bier die favoriet zal zijn. Maar er zijn inmiddels zoveel verschillende brouwers alleen al in Nederland, dat het soms een opgave is om een keuze te maken. Sommige bieren zijn seizoensgebonden en sommige biertjes kunnen het hele jaar door. En dan heb je naast alle bekende brouwerijen nog de kleinere brouwerijen met prachtige producten. Of de huisbrouwers die echt niet te onderschatten zijn. Of wat te denken van café’s die ook steeds meer speciaalbieren gaan schenken en proeverijen houden. Hoe dan ook is er genoeg om over te schrijven. En dat is dus de bedoeling van mij om te doen. Hoe vaak en hoeveel ik zal schrijven zal de tijd moeten leren.