Dennis Hofman leert al proevend meer over bier

14 augustus 2017 om 11:02

Dat ik een leuke baan heb, daar is geen twijfel over mogelijk. Werken in een slijterij en klanten adviseren is prachtig. Eens in de zoveel tijd kunnen we als medewerkers van Gall en Gall ons ook inschrijven voor een masterclass. Dit keer kregen we een masterclass aangeboden over speciaalbier.

door Dennis Hofman

De masterclass werd gegeven bij Baxbier in Groningen en verzorgd door biersommelier Rick Kempen. Bij binnenkomst konden we een biertje bestellen aan de bar in het prachtige proeflokaal. Vanuit deze ruimte kun je zo in de brouwerij kijken. Daarnaast kun je buiten aan het water zitten omdat de achterkant van Bax aan het Reitdiep grenst. Dus als het mooi weer is kun je genieten van een biertje aan een van de picknicktafels die aan het water staan.

Ik ging voor de Bloemen & Bijtjes van Bax. Een heerlijke Session IPA met maar 3% alcohol. Dit lichte, zomerse bier wordt gebrouwen met 30% lokaal biologisch geteelde graansoort, rode emmer graan.

Leuke weetjes

Maar goed ik was er voor de masterclass. Na een inleidend verhaal van Rick over wat we allemaal gingen doen bleek al wel wat voor leuke spreker Rick is. Interessante weetjes afgewisseld met humoristische opmerkingen. Dit maakt zo’n masterclass dan weer laagdrempelig maakt en dat vind ik persoonlijk altijd wel fijn. Uiteraard werd uitgelegd hoe bier gemaakt wordt en hoe en waar het is onstaan 8000 jaar geleden in Mesopotamie. Dat het in vroegere tijden veiliger was om bier te drinken dan water. Het verschil tussen Weizen en Witbier. Het ontstaan van de IPA, en dat dit tot zo’n tien jaar geleden pas werd geïntroduceerd in Nederland. En dat er velen waren die hier heel sceptisch tegenover stonden. En nu, tien jaar later is het toch een veel verkocht bier. Uiteraard kwam het verhaal over Westvleteren voorbij en de link met St. Bernardus.

Kon Minder

Tussen alle verhalen door werd er uiteraard ook geproefd. Het daadwerkelijke verschil proeven tussen een Weihestephaner weizen en de St. Bernardus witbier. Het verhaal van de IPA kracht bijzetten met het proeven van de IPA van Brewdog. Tussen alle bedrijven door sprak Wout, werkzaam bij Baxbier, ook nog over Bax. Daarnaast kregen we de Kon Minder van Bax voorgezet om te proeven. Een fris en kruidig blond bier tevens was dit het eerste gebrouwen biertje ooit van de brouwer.

Quadrupel en gerstewijn

Uiteindelijk sloten we af met de St. Bernardus abt 12. En heerlijk complexe gerstewijn en dus vergelijkbaar met de Westvleteren 12. Die laatste is ooit bestempeld als het lekkerste bier ter wereld. Nog een leuk weetje was eigenlijk wel dat de quadrupel eigenlijk ook gewoon een gerstewijn is.

Verdubbeld

Nadat de masterclass ten einde was werden we door Wout van Baxbier nog meegenomen de brouwerij in voor een rondleiding. Dat Bax een snelgroeiende brouwerij was, dat wist ik wel. Maar dat het zo snel gaat zoals het nu gaat dat wist ik dan weer niet. De productie is inmiddels alweer verdubbeld sinds de eerste brouwketels waren geplaatst en dat binnen een jaar tijd. Zo hard kan het dus gaan.

Over tien jaar

Al met al een zeer interessante avond met mooie info. En mooi om te zien dat de interesse voor speciaalbier steeds blijft groeien. Zowel voor de liefhebber als voor brouwers zelf. Hoe dat over tien jaar is? Daar kunnen we alleen maar naar gissen. Tot die tijd kunnen we in ieder geval blijven genieten van wat de inmiddels vele brouwerijen ons te bieden hebben.