Dennis kijkt uit naar Bierfestival Westerkwartier in Niebert

14 maart 2018 om 08:00

3 jaar nadat biersommelier Pieter Grijpstra het idee kreeg een eigen bierfestival te organiseren is het deze zomer eindelijk zo ver: Bierfestival Westerkwartier is een feit. Als echte Groninger duikt Bierista Dennis maar al te graag wat verder de geschiedenis van deze bierige droom in. 

Door Dennis Hofman

De eerste kennismaking

Iedere liefhebber van bijzondere bieren herinnert het zich waarschijnlijk nog als de dag van gisteren: het moment waarop je je eerste “speciaalbiertje” dronk. Bij mijzelf was het de Skuumkoppe, heel toepasselijk op een terras op Texel. Voor Internationaal biersommelier Pieter Grijpstra was dit moment bij zijn zwager op de bank tijdens een voetbalwedstrijd op televisie. Tripel Karmeliet was het bier dat een nieuwe passie in Pieter zijn leven bracht. De deur naar speciaalbieren was geopend en Pieter dook er vol in. Na verloop van tijd raakte hij zijn baan kwijt maar dat had niks te maken met zijn nieuwe passie, dat was de economische crisis. Dit was voor hem wel het moment om meer met zijn passie te gaan doen. Na lang twijfelen schreef hij zich in voor Stibon 1 en kon hij elke maandag van Groningen naar Amsterdam rijden om de cursus te volgen.

Hoe nu verder

Na verloop van tijd kreeg Pieter toch weer een baan, dit had niets met bier te maken maar met een jong gezin heb je natuurlijk brood op de plank te brengen. Gelukkig kreeg Pieter de ruimte van zijn werkgever om elke maandag naar Amsterdam te gaan en zo alle onderdelen bij Stibon af te ronden. Dit alles met een baan en een jong gezin, wat op zichzelf al heel pittig is. Maar goed Pieter had niet alleen een passie maar ook een missie. En met die drive heeft hij uiteindelijk in 2017 zijn papieren behaald tot Internationaal biersommelier. Mede dankzij deze missie is het nu ook zo dat Pieter bierproeverijen en bieradviezen geeft met zijn eigen bedrijf ‘Pieters Proeverij’.

Westerkwartier

De ultieme wens van Pieter was toch altijd wel een eigen bierfestival organiseren. Drie jaar nadat dit idee is ontstaan, is het nu geen idee meer. 9 juni vindt Bierfestival Westerkwartier daadwerkelijk plaats en wordt Pieters droom werkelijkheid. Het Westerkwartier is een landstreek in de provincie Groningen en omvat vele dorpen en gemeenten. Zo ook het dorpje Niebert waar het bierfestival gaat plaatsvinden. Op het terrein van de Forelvisvijvers van Beek en Bron wordt deze zomer keihard gewerkt om alle bezoekers de beste bierbeleving mogelijk te geven.

Relaxed genieten

Juist deze rustige omgeving moet ervoor zorgen dat het een lekker laidback festival kan zijn. Waar gezelligheid en genieten van bier de boventoon moet gaan voeren. Het doel is om het terrein te vullen met 10 brouwerijen uit de omgeving Groningen, Friesland en Drenthe en zo de bezoekers kennis te laten maken met bieren het Noorden van Nederland te bieden heeft. Inmiddels hebben de brouwerijen Grutte Pier, Koningshert en Noarder Dragten uit Friesland en Martinus uit Groningen aangegeven op het festival te staan.

Paradepaardje

Om het festival nog iets extra’s te geven is het idee ontstaan om elke brouwer een bier van zichzelf naar voren te schuiven als een paradepaardje. Deze bieren kunnen dan door de bezoekers beoordeeld worden en zo wordt er dan een favoriete bier verkozen. Zo krijg je een leuke interactie tussen brouwers en bezoekers. En voor een brouwer is het natuurlijk een leuke opsteker als hun bier wordt verkozen tot beste bier van het festival!

Het is nog afwachten hoe dit festival zich staande zal houden tussen alle andere bierfestivals. Maar naast dat Pieter een passie heeft, heeft hij ook een drive om te slagen dus ik heb er een goed gevoel bij. En mocht je nu zin hebben gekregen in dit leuke nieuwe bierfestival dan kan je alle info vinden op de Facebookpagina van Pieters proeverij. Je bent 9 juni van 14:00-20:00u in ieder geval van harte welkom bij de Forelvisvijvers van Beek en Bron!