Geniet mee van deze trip naar Denemarken vol prachtig bier!

7 november 2018 om 08:15

Bierista Dennis bracht zijn herfstvakantie dit jaar door in Denemarken. Een prachtig land met ook heel veel prachtige bieren. Dennis neemt je mee op zijn bieravonturen in het Hoge Noorden!

Door Dennis Hofman

Samen 100 jaar oud

Mijn gezin en ik vieren dat we dit jaar samen honderd jaar oud zijn. Reden genoeg voor een weekje weg denk ik zo! Denemarken stond hoog op ons lijstje, dus hebben we een huisje gehuurd op het Deense schiereiland Jutland rondom het het meer Kvie Sø. Lekker centraal voor allerlei uitstapjes! 

Naast het bezoeken van Legoland, Lalandia, het strand en Deense dorpen en steden, was dit tripje natuurlijk ook weer een mooie mogelijkheid om nieuwe bieren en brouwerijen te ontdekken. We kennen brouwerijen zoals To Øl en Mikkeller wel, aangezien deze bieren ook in Nederland te verkrijgen zijn. Persoonlijk drink ik dan wel liever de bieren die in Nederland een stuk moeilijker of niet te verkrijgen zijn.

Liefde op het eerste gezicht

De dag na aankomst liepen we de plaatselijke supermarkt binnen en mijn aandacht werd gelijk getrokken door halve liter flessen met op het etiket “Rum & Beer”. Nadat ik het flesje even goed had bestudeerd, bleek het om een Barley Wine te gaan van Thisted Bryghus, gerijpt op eikenhout met rum gedrenkte rozijnen erin verwerkt. En laten Barley Wine en rum nu twee van mijn favoriete dranken zijn, ik was meteen helemaal enthousiast. En de prijs!! Nou daar hoefde ik het zeker niet voor te laten. Omgerekend betaalde ik namelijk zo’n drie en een halve euro voor een flesje. Ik hoef dus niet uit te leggen dat mijn mondhoeken steeds verder richting mijn oren trokken… En ik was nog maar vijf passen de winkel binnen!

Prachtige Porter

Verderop stonden nog meer bieren van de Thisted Bryghus (bryghus is Deens voor brouwerij) waaronder een Jack and Beer, American Pale Ale, Steamed Beer, een Porter en nog meer. Voornamelijk van de Porter werd ik heel blij van toen ik deze proefde. Dus hop, ik op jacht om meer info te krijgen over deze bierbrouwer uit Thisted. Het bleek jammer genoeg dat zij in het noorden van Jutland gevestigd zijn en dat ging ik deze vakantie niet redden. De Porter waar ik zo enthousiast van werd, de Limfjords Porter, Double Brown Stout bleek ook niet zomaar een Porter te zijn…

Deze Baltic Porter komt oorspronkelijk uit Aalborg. Toen de brouwerijdeuren daar in 1986 gesloten werden, heeft Thisted Bryghus de naam gekocht. De originele naam is eigenlijk Limfjord-sport. Zeven jaar lang heeft de brouwerij met de Porter geëxperimenteerd om tot het eindresultaat wat ik nu geproefd heb, te komen. Daarom zeggen zij tot op heden ook dat hij niet beter kan. Het bier bevat karamel, gebrande mout en jawel, Engelse drop! Inmiddels zijn er wel 8 verschillende versies op de markt gebracht. Waaronder een aantal Barrel Aged varianten. Ik heb zelfs nog twee stuks meer kunnen bemachtigen doordat mijn zoon mij riep op de laatste vakantie dag in een supermarkt. “Hey pap, hier zijn nog meer bieren!” Ook hij begint mijn passie voor bier steeds meer te begrijpen, al is hij nog maar tien jaar oud.

Het is genieten in Denemarken

Zoals gezegd heb dus nog twee bijzondere versies weten van deze prachtige Porter weten te bemachtigen. De Limfjords Lakrids waar, zoals ik gelezen heb, een dubbele portie Engels drop aan is toegevoegd, en de Limfjords Fadlagret. Die laatste is een Barrel aged variant die hoog wordt beoordeeld door bierliefhebbers wereldwijd.

De vakantie was prachtig, Denemarken is een prachtig land en de bieren… Nou de bieren zijn ook prachtig! De meeste Deense bieren krijgen geen heel hoge beoordeling, zo zonde! Naar mijn idee worden deze bieren echt ondergewaardeerd en is het absoluut de moeite waard om deze bieren eens aan een proeve te onderleggen. Probeer het dus zeker zelf maar als je die kant op gaat! Want niet alleen Thisted Bryghus is de moeite waard. Er zijn er veel meer brouwerijen in Denemarken die bieren maken die zeer de moeite waard zijn! En voor mij… Ik wacht denk ik tot eind december om onder andere deze mooie donkere bieren op te drinken. Als ik zolang kan wachten natuurlijk!

Heb jij als gediplomeerd Bierista een mooi bierverhaal? Ook jij kunt deze delen! Stuur jouw verhaal met bijpassende foto’s naar redactie@bierista.nl en misschien zie jij jouw bierreis hier binnenkort ook wel terug!