De Moersleutel, familiebedrijf vol verrassingen

8 mei 2017 om 11:20

Enkele maanden geleden werd ik voor het eerst attent gemaakt op bier van brouwerij De Moersleutel. Dat moest fantastisch zijn! Nadat ik de stout ‘Je Moer op een bakfiets’ en de barrel aged ‘Motorolie 10’ had geproefd, wist ik het ook zeker. Deze bieren zijn echt geweldig.

door Monique Biben

In de periode na de eerste kennismaking, viel me ineens op dat de bieren van De Moersleutel vaak langskwamen op Facebook. Noem het selectieve waarneming, maar toch. Iedereen was in ieder geval erg enthousiast. In februari werd deze brouwerij zelfs al tot de top 3 in Nederland verkozen op Untappd.

Jonge jongens

Mijn interesse groeide, dus ging ik op zoek. Op internet vond ik foto’s van vier jonge mannen, bijna jongens nog, houten vaten, grote brouw- en vergistingstanks. Kortom, een hele brouwerij. Heel bijzonder. Zo jong en toch al zoveel van alles. Daar wilde ik meer van weten, dus nam ik contact op en maakte ik een afspraak om langs te komen.

Voormalige keukens GGZ

Het is zaterdagochtend 10.30 als mijn man en ik aankomen op het prachtige terrein van de GGZ in Heiloo. De brouwerij is gehuisvest in de voormalige keukens van de GGZ, waar voorheen het eten voor de cliënten werd bereid. Toen de cliënten zelf gingen koken, kwamen de ruimtes leeg te staan. Deze worden nu verhuurd aan de brouwerij, maar er is ook een kaasmakerij, een elektricien en een timmerman.

Familiebedrijf

Als we binnenkomen, worden we ontvangen door de moeder van de vier. Zij is druk bezig in de brouwerij. Zoon Rob heeft tot 7 uur deze morgen gebrouwen. Nu begint het te dagen. De brouwerij blijkt een familiebedrijf te zijn. De liefde voor brouwen komt van Sjaak en Margreet Zomerdijk, de ouders van de vier. Zij hadden zelf al een kleine brouwerij, Vriendenbier genaamd. Zoals zovelen, zijn ze hobbymatig begonnen in de keuken en ongeveer 5 jaar geleden verhuisd naar de nieuwe ruimte.

De Moersleutel

De jongens; Pim van 26, Tom van 24, Rob van 20 en Max van 19, wilden altijd helpen in de brouwerij. Zij kregen steeds meer interesse in andere vreemde recepten, stoerder, met aparte ingrediënten. De nieuwe brouwerij De Moersleutel werd geboren. Opgericht toen Max nog 18 was. De naam dankt de brouwerij aan de technische achtergrond van vader en zoons. Sinds 1 april dit jaar zijn de twee brouwerijen officieel één geworden. Ze houden nog wel twee namen, maar voor de administratie en de accijns is dit veel makkelijker.

Je moer op een bakfiets

We worden rondgeleid door zoon Pim en vader Sjaak en krijgen meteen het eerste proefglas. ‘Je moer op een bakfiets’, die nog maar een week op tank ligt. Het smaakt nu al fantastisch. De meeste stouts zijn snel klaar, maar deze jongens hebben een engeltje bij zich. Over twee á drie weken is het bier rijp om gebotteld te worden.

Nieuwe brouwketels

Kort geleden zijn er twee nieuwe brouwketels van 2000 liter bijgekomen en hebben ze er een ruimte bij gehuurd. Een hele investering, maar met de vraag naar de bieren is dit zeker geen gok. In totaal staan ze nu 5 tanks, allemaal gevuld met IPA’s. Drie bekende; ‘Of je hop lust’, ‘Boeit me geen moer’ en ‘Broederliefde’. In de twee nieuwe tanks liggen spannende nieuwe IPA’s te wachten, waarvan één double IPA. Beide zijn flink gehopt met zo’n 20 gram hop per liter. Deze twee brouwsels worden de eerste die straks op blik verkrijgbaar zijn.

Handwerk

Alles in de brouwerij is nog handwerk. Zo worden de flessen nog handmatig gevuld en de etiketten er een voor een opgeplakt. Sjaak bouwt bijna alles zelf. Onlangs heeft hij pijpen ingekocht voor de nieuwe brouwinstallatie. Er ligt een ketel van 200 liter, die hij zelf heeft gemaakt. “Gewoon plaatmateriaal, walsen en aan elkaar lassen. Ik kom uit die wereld”, zegt hij. Net alsof het makkelijk is.

De Moersleutel

De Moersleutel

Whisky- en portvaten

Op naar de derde ruimte, waar de whisky- en portvaten liggen. Ook hier krijgen we meteen een proefje. Een Barley Wine en een collaboration met brouwerij Frontaal. Dit is de eerste samenwerking met een andere brouwerij. Als we vragen waar deze vaten hierna naartoe gaan, blijkt er nog een ruimte te zijn.

Verrassing

De grootste verrassing bevindt zich in de kelder. Daar liggen 50 vaten met zuurbieren te wachten tot ze de fles in kunnen. Er zijn vaten uit allerlei jaartallen. Zelfs één uit 1980. We krijgen hier wel vijf bieren te proeven. Van een hele jonge, tot een gedryhopte versie. Deze laatste is echt heel verrassend. We weten niet wat we beleven.

Hou ze in de gaten

Uit alles wat we vandaag gezien en geproefd hebben, straalt de liefde en passie voor bier, maar ook voor elkaar. Wat een prachtige familie! Deze jongens zijn nog maar net begonnen. Samen met vader en moeder gaat dit bedrijf een gouden toekomst tegemoet. Ik ben benieuwd hoe dat er over een paar jaar uitziet. Ik hou ze in ieder geval goed in de gaten!