De Lastige Broertjes, daar gaan we meer van horen!

2 februari 2017 om 10:45

Het is zaterdag 12 uur als ik bij het huis van één van De Lastige Broertjes aankom. De geur van mout komt me al tegemoet. In de aanbouw/bijkeuken wordt al driftig gebrouwen. Dit is het meest hectische moment van de dag. In de achterkamer staat een grote eettafel. Hier worden nieuwe bieren bedacht, recepten besproken, ideeën opgegooid. Alles doorspekt met veel Brabantse humor. Want dat hebben ze, die broertjes.

door Monique Biben

Het brouwen gebeurt nog met een vuurtje, een thermometer en een kookwekker. “Keileuk om te doen” zegt Rob Snoeren. “We hebben net een nieuwe pan van 50 liter aangeschaft”. “Daarom hebben we de eerste 750 liter van het Wosterhout’s Snollebolleke gebrouwen bij Sjef Groothuis van brouwerij de 3 Horne”. Een prachtig zwaar blond bier, van 8,5%, met een mooie volle smaak en lange afdronk. Een lekkere doordrinker en daardoor gevaarlijk vanwege het alcoholpercentage.

Alles zelf in elkaar geklust

“Bij Sjef mag je zelf meehelpen. Het blijft een hobby. Je kunt ook ergens anders laten brouwen en de doosjes na een paar weken ophalen, maar dan heb je er geen feeling mee”. Sjef is zelf ook een hobbyist. Alles wat in zijn brouwerij in Kaatsheuvel staat heeft hij zelf in elkaar geklust. Brouwerij Bliksem, Ramses, en brouwerij Muifel zijn daar bijvoorbeeld ook begonnen of brouwen daar nog steeds. Zuster Agatha, de winnaar van Brabants Lekkerste bier van 2015 is hier gebrouwen.

Regels en accijns

“Sjef zit ramvol”, zegt Rob. Gelukkig heeft hij nu tijd voor De Lastige Broertjes.
Ondertussen is Peter Snoeren binnen bezig met het afwegen van de hop. De Amerikaanse Nugget. Het ruikt lekker naar citrus. “De smaak van deze hop blijft achter in je keel hangen”.

“Je mag niet zomaar verkopen als je in de schuur brouwt” zegt Peter. “Je moet accijns betalen en aan de HACCP-regels voldoen. Dat kun je niet waarborgen als je in de schuur brouwt. Tot 200 liter mag je thuis brouwen. Alles wat we brouwen is op proef, ter verbetering van de recepten. Af en toe geven een flesje weg en doen we een proeverijtje hier en daar.”

Snollebolleke

Het Snollebolleke is het eerste officiële bier van de Lastige Broertjes dat verkocht mag worden.
Intussen mag de hop bij het brouwsel. Peter: “We zijn voor de grap begonnen en gaven hier en daar een flesje af. Ronald, de derde lastpak en zwager van Rob, was de eerste die vroeg: “wil je niet eens een kratje voor me brouwen?”. “Het smaakte eerst heel anders” zegt Peter. “Zoet, Brintapapachtig. Dat vonden we niet zo fijn. Van 75% moutstort en 25% suiker zijn we nu naar 90% en 10% en meer met hop en dry hop gaan werken. Zo is het huidige recept ontstaan.”

Crowdfunding

Maar hoe werd het Snollebolleke nou zo bekend? Bij café Oud Brabant, de stamkroeg van de mannen, hebben ze het bier ingezet bij een blindproeverij. Daar werd het nummer 1, tussen alle beroemde bieren waar je blij van wordt. Na nog een succesvolle proeverij was het besloten. De Lastige Broertjes werden een officieel bedrijf en de crowdfunding werd gestart. Op 15 januari was de bierpresentatie in het café, in aanwezigheid van de burgemeester Huisman van Oosterhout.

Voorraad op

De broertjes hadden verwacht dat ze na de presentatie nog wat voorraad over zouden hebben. In eerste instantie waren ze zelfs bang dat ze met 300 – 400 liter zouden blijven zitten. Daarom lag er al een plan klaar om bij de carnavalsoptocht extra reclame te maken. Maar het liep allemaal anders. Het bier was namelijk al uitverkocht voordat de presentatie was begonnen.
Nu is het nog een hobby, maar de bedoeling is om uiteindelijk fulltime brouwer te worden. Nu doen ze nog aan huurbrouwen en zijn in februari weer aan de beurt bij Sjef. De nieuwe voorraad is dan half april beschikbaar. Dat is waarschijnlijk ook weer zo uitverkocht. Slijterijen hebben aangegeven dat ze willen bestellen, zonder het gedronken te hebben.

Drie-eenheid

De Lastige Broertjes bestaan sinds 2014. Toen zijn ze gestopt met de blikbieren (“Die zijn stiekem niet te zuipen”, zegt Peter) en begonnen met het echte brouwen. Veel hobbybrouwers hebben een naam. Voor de lol hadden ze een Facebookpagina aangemaakt. “Met slappe klets” en de nieuwe naam. Rob met z’n technische inzicht, Peter de receptjes en Ronald van Erven de etiketten en de marketing. Ze vullen elkaar alle drie mooi aan. We gaan zeker nog veel van ze horen.

bierista-lastige-broertjes-006 bierista-lastige-broertjes-005 bierista-lastige-broertjes-004 bierista-lastige-broertjes-003
Lastige Broertjes

Lastige Broertjes

bierista-lastige-broertjes-001