De keuken van Val Dieu en de abdijbieren

8 maart 2017 om 00:36

Op een zonnige winterdag betreden we het landgoed van Val-Dieu, ook wel bekend als de abdij van Godsdal. De abdij van Val Dieu is een voormalig cisterciënzer abdij in de gemeente Aubel, nabij Luik. De abdij, gesticht in het begin van de 13de eeuw, doet tegenwoordig dienst als museum en bezinningscentrum. Naast de abdij zijn de schuur, de stallen en de watermolen te bezichtigen.

door John de Rijk

Een mooie bijkomstigheid is dat hier naast de genoemde bezienswaardigheden een verdienstelijke brouwerij is gevestigd. De Val Dieu bieren zijn verkrijgbaar in de varianten blond, bruin, triple en Grand-Cru, waarvan de laatste exclusief te verkrijgen is in de winkel van de abdij maar soms ook te vinden bij de betere bier café’s en slijterijen.
De bieren zijn ook op de tap te proeven en te combineren met lokale gerechten en lekkernijen. Het restaurant – gevestigd in de abdij – beschikt daarnaast over een groot terras.

Val-Dieu Grand Cru

Hoewel de Blond, Bruin en Triple allen verdienstelijke bieren zijn die hun strepen reeds verdiend hebben gaat mijn voorkeur uit naar de Grand Cru een prachtige Quadrupel, ook wel Gerstewijn genoemd is een uitstekend wegleg bier. Het bier met een neus van gebrande noten en bosvruchten nodigt uit voor een eerste slok waarbij ik pruimen, rozijnen en gebrande toffee proef.
Op het eerste gezicht zou je het geen restaurant noemen, het heeft meer iets weg van een bedrijfskantine. Het restaurant maakt gebruik van een zelfbedieningsformule alleen warme gerechten worden aan tafel uitgeserveerd. Gelukkig ontstijgt de kwaliteit van het eten de entourage.

Belgische ballen en frieten

Proefplateau’s en regionale gerechten sluiten harmonieus aan op de vers getapte bieren. Zo hebben wij genoten van een Val-Dieu kaasplateau (10 euro) en boulettes de viande de Liege met Val-Dieu jus en Belgische frieten (15 euro). Het kaasplateau werd begeleid door de Val-Dieu triple en de gehaktballen door een mooie maar mijn inziens niet al te bijzondere Val-Die blond.

Het restaurant past goed bij de brouwerij en kent geen pretenties maar doet wat het moet doen: het serveren van uitstekende, simpele lokale gerechten en lekkernijen die aansluiten op de Val-Dieu bieren en dat alles voor een schappelijke prijs.