De Halve Maan in Brugge, een echte ‘must see’!

29 augustus 2017 om 08:30

Straffe Hendrik en de Brugse Zot, we kennen ze als het goed is allemaal! Bekende bieren van een bekende Belgische brouwerij dus: Brouwerij De Halve Maan. Deze stadsbrouwerij is al bijna 500 jaar oud maar stond niet altijd bekend als de Halve Maan.. Frank ging langs en vertelt je allerhande weetjes over deze zo geliefde biermakers.

Door Frank Schonewille

Deze brouwerij is al bijna 500 jaar oud!! Hoewel hij destijds bekend stond als Die Maene en niet als Brouwerij De Halve Maan, verschil in brouwen is er niet. Brugge is een prachtige historische stad die niet alleen bekend staat om zijn mooie gebouwen, natuurlijk wordt deze stad ook geroemd om de Zot, de Brugse Zot welteverstaan. Dit is dan ook het kenmerkende bier dat gebrouwen wordt in deze stadsbrouwerij. Maar dit is niet het enige bier dat hier gebrouwen wordt; ook de Straffe Hendrik heeft in deze brouwerij haar thuisbasis. Verder is daar ook nog de Brugse Bok, maar in tegenstelling van wat vele bierdrinkers denken komt de Brugge Tripel niet uit deze brouwerij.

Survival tour

Als je in Brugge bent moet je echt deze brouwerij bezoeken. Je kan hier twee rondleidingen boeken, de reguliere en de XL tour. Bij de XL krijg je twee extra bieren te drinken in de kelder van de brouwerij. De tour duurt iets langer en je krijgt net iets meer te horen. Natuurlijk was ik bij de melding over de twee extra bieren al om.

De tour laat je eigenlijk maar een klein deel van de werkelijke brouwerij zien. Maar laat ik meteen eerlijk zijn, daar gaat het bij deze tour ook niet om. Het oude historische pand waar deze brouwerij in gevestigd is, is namelijk een waar museum. Je gaat door kleine gangen, smalle paden en dwars door het pand middels gevaarlijke trappen. Het hoogtepunt van deze brouwerij survival was wel dat we door de oude schoorsteen naar boven moesten klimmen. Natuurlijk zat hier wel een trap, maar dat laat ik in mijn sterke verhalen voor het gemak even terzijde ;-)..

Crowdfunding

Met maar twee vaste bieren doet deze brouwerij het erg goed. Natuurlijk hebben beide biermerken een variant en zien we hier ook gerijpte bieren onder de ‘Heritage’ naam terugkomen, maar goed. Hier krijg je het gevoel dat ‘less is more’ echt op zijn plek is. Vooral als je je bedenkt dat er in 2015 een flinke uitbreiding is geweest. Ze hebben namelijk een ondergrondse bierpijplijn aangelegd. Dit had nogal wat voeten in de aarde vooral aangezien er niet in het historische centrum gegraven mocht worden. Dit is overigens door middel van crowdfunding gegaan. Er is €300.000 opgehaald voor deze pijpleiding. Als funder kon je drie memberships afnemen waarbij je je leven lang gegarandeerd voorzien zou blijven van de Brugse Zot, en wie wil dat nou niet?!

De Kelder

Na een historische tour en veel leuke inside informatie, vooral over de totstandkoming van deze pijpleiding, werden we naar de kelder begeleidt voor het leukste deel van de rondleiding: het degusteren! We kregen direct te horen dat we alleen bij het eerste bier uitleg kregen over de wijze van schenken en het bier. Vanaf het tweede bier zou het namelijk te gezellig zijn met te veel hard gelach om goede uitleg te kunnen geven aan de groep. Dus mocht je de uitleg willen hebben, werd je verzocht even naar het schap te komen. Ik heb mijn uitleg wel gehad en van alle vier de bieren mogen proeven. Brouwerij de Halve Maan in Brugge is een echt must see. Misschien wel gewoon een brouwerij die je überhaupt een keer gezien moet hebben. Niet de grootste of de meest moderne, maar juist het museumdeel maakt deze brouwerij een lust voor het oog. Een erg mooie brouwerij met mooie bieren!