De Drie Koningen in Groede is een broedplaats van hoppige ideeën

3 juli 2017 om 15:00

Een zonnige dag in Groede. Ik bevind me op de markt bij café-restaurant De Drie koningen. Op het eerste gezicht een normaal restaurant, maar als je binnenkijkt, begint plots het Bierista-hart sneller te kloppen: Hier staan brouwketels!

door Marco Anceaux

Op het terras laat Marc Menue, een van de eigenaren van Brouwerslokaal zich zien en we raken met elkaar in gesprek. Marc vertelt gepassioneerd welke plannen hij heeft en ook aan het ontwikkelen is. Recent is de crowdfund actie afgesloten en met de opbrengst is de oude gemeenteschool aangekocht en zijn de eerste kleine werkzaamheden uitgevoerd. De plannen zijn om een winkel met lokale producten te combineren met een brouwerij en restaurant. Een bed & breakfast bleek te ambitieus en wordt nog even uitgesteld.

De Drie Koningen

Het concept mag er zijn: De locatie is allereerst gezellig en nodigt uit om een lekker biertje te drinken. Hoewel het proeven van goed bier topsport is, is een goede sfeer van groot belang. Zeker in de zomer is het terras van de Drie Koningen goed gevuld met een verzameling toeristen en fijnproevers. De markt van Groede is buitengewoon gezellig en nodigt uit om er enige tijd te vertoeven.

Dutch Bargain

In De Drie Koningen worden de recepten ontwikkeld voor de twee biermerken van de brouwerij, te weten Marckensteijn, dat enkel en alleen beschikbaar is bij De Drie Koningen en Dutch Bargain, dat landelijk verkrijgbaar is. In het nabijgelegen Hulst worden de grotere batches van Dutch Bargain gebrouwen in een joint venture met brouwerij Vermeersen. “John Vermeersen en wij delen de kosten van een grote installatie: De toekomst voor veel kleinere brouwerijen is mijn visie”, zegt Marc. Marc wil met zijn bier vooral niet in de uitverkooprekjes van de plaatselijke slijter terecht komen … Ergens heb ik de indruk dat Marc heel goed weet waar hij mee bezig is!

Krakende vloeren

Uiteraard wil uw verslaggever niet alleen de gebaande paden bewandelen en na enige tijd sta ik in een pand waar het allemaal begonnen is: Het bekende zolderkamertje (op de begane grond) waar de paperassen en wilde ideeën zichtbaar zijn, een groot krijtbord aan de muur waarop de vorderingen worden bijgehouden en enkele ijverige mensen die niet Arbo-conform hun werk doen in een oud pand met krakende vloeren. Wellicht zullen ze over enkele jaren nog eens terugdenken aan deze nostalgische omgeving…

Verder worden op een zolderkamer boven de brouwerij de nieuwe ideeën gepresenteerd en geloof me, die zijn er volop! De brouwerij in Groede vormt dan ook het centrum van de experimenten die de mannen uitproberen.

Dutch Bargain SeaWise

Plannen voor de toekomst zijn er volop. Thibo is net terug uit Texas waar hij in een ‘collaboration’ met de Texanen nieuwe ideeën heeft opgedaan op het gebied van sour mashing. Deze zomer nog zal de Dutch Bargain SeaWise verschijnen, een product met zeekraal en een bijzondere citrussmaa

Mijn advies: Houd deze jongens de komende tijd in de gaten! En als je in de gelegenheid bent, bezoek dan eens het restaurant op de markt. En bestel dan geen cola!