Dat Smaakt Naar Bier biedt eindeloos veel inspiratie

12 mei 2017 om 00:54

Dat Smaakt Naar Bier is de nieuwe campagne van de Brouwers van Nederland. Deze campagne laat iedereen kennis maken met de vele mogelijkheden van bier. Er zijn honderden verschillende soorten bier, die een onuitputtelijk bron van inspiratie zijn. Op de website is te zien hoe leuk en eenvoudig het is een bier te combineren met een gerecht.

Jet van de Griendt is biersommelier en brouwster bij Sint Joris in Breda. Zij geeft uitleg over Dat Smaakt Naar Bier. Zij vertelt hoe alle bieren zijn onder te verdelen in zes categorieën. Dat zijn Soepel & Subtiel, Fris & Fruitig, Blond & Krachtig, Amber & Elegant, Donker & Rijk en Intens & Uitdagend. Bieren uit elke categorie laten zich goed combineren met diversen gerechten. Welke dat zijn wordt, kun je eenvoudig zelf uitvinden.

Soepel & Subtiel

De categorie Soepel & Subtiel omvat diverse bierstijlen. Denk aan Pilseners, Kölsch en een alcoholvrije Pilseners. Chateau Neubourg van Gulpener is een voorbeeld van een bier in deze categorie. De Chateau Neubourg laat zich uitstekend combineren met frisse salades, kip en gevogelte, witvis en jonge, romige kazen.

Fris & Fruitig

In de categorie Fris & Fruitig vind je bierstijlen als Witbier en Weizen, evenals de Radlers. De Texels Wit is een mooi voorbeeld van een fris en fruitig bier. Dit bier gaat heerlijk samen met kipgerechten en jonge romige kazen.

Amber & Elegant

Speciaalbieren met een verfijnde smaak met wat meer kleur op de wangen zijn onder gebracht in de categorie Amber & Elegant. Vaak zijn deze bieren wat ronder en licht zoetig van smaak. Ben je op zoek naar een bier uit deze categorie, omdat je bijvoorbeeld een licht vleesgerecht wilt serveren, zet je gasten dan een La Trappe Isid’or voor. Dit zijn ingrediënten voor een geweldige match.

Blond & Krachtig

Bij Blond & Krachtig gaan de gedachten als snel naar een bierstijl als de Tripel. Blond, goudkleurig en een robuuste body, waarbij je kunt genieten van gerechten met vette vissoorten. De Jopen Populus 6921 Blond Eiken valt in deze categorie. Een zeer smaakvol bier met vanille-achtige tonen van hout, een speciaalbier waar je warm van wordt.

Donker & Rijk

Hou je van vlees, dan is de categorie Donker & Rijk er beslist eentje om eens goed te bekijken. Bieren in deze categorie zijn gebrouwen met donkere moutsoorten, waardoor ze vaak wat zoeter zijn. Denk bijvoorbeeld aan Quadrupels en Bockbieren. Echt donkere bieren kunnen ook een gebrande bitterheid hebben, die prima combineert met de smaak van veel vleessoorten. Bij de Bronckhorster Brewing Company brouwen ze de Populus 6921, de broer van de Populus 6921 Blond Eiken van Jopen. Het Bronckhorster bier valt in de bierstijl Quadrupel en is stevig, zoet en bitter. Behalve met vleesgerechten kunnen de meeste bieren in deze categorie ook goed gecombineerd worden met gerechten met meer pit en ook met gerijpte kazen.

Intens en Uitdagend

De categorie Intens & Uitdagend is zeer veelomvattend. Hierin vind je bijvoorbeeld zure bieren als Geuzes, maar ook donkere bieren als Stouts en Porters kom je hier tegen. Bieren met heftige smaken bijvoorbeeld door houtrijping of door gebruik van veel kruiden vallen ook onder Intens & Uitdagend. Lindeboom Gouverneur Stout op Hout smaakt heerlijk bij zoete desserts en bij pittige kazen, maar net zo goed bij een stevig stuk vlees.

Live meeproeven

Op vrijdag 19 mei vanaf 20.00 uur wordt een proeverij gehouden op Facebook. Anneke Staals, biersommeliers bij Mitra Retail en Marco Philipsen, algemeen directeur bij diezelfde organisatie, proeven live voor de camera samen met bierliefhebster en vlogster op Bierista.nl Frouke van Loo zes bieren: uit elke categorie een bier. Als speciale actie in de kader van de Week van het Nederlandse Bier kun je een proefpakket bestellen voor slechts € 9,99. De pakketten zijn zolang de voorraad strekt te koop bij alle Mitra-slijterijen in Nederland en zijn online te bestellen.

De proeverij van Dat Smaakt Naar Bier begint vrijdag 19 mei om 20.00 uur. Leuk als je meeproeft met Anneke, Frouke en Marco! Door deze video met Jet van de Griendt te bekijken kom je alvast in de stemming.