Brouwerij Crooked Spider valt volop in de prijzen in Engeland

19 oktober 2017 om 10:30

De Wassenaarse brouwerij Crooked Spider is deze week bekroond met meerdere prijzen tijdens de “Beer Awards” in Engeland. Van de 6 ingezonden bieren kwamen maar liefst vijf bieren terug met een certificaat, waaronder de hoogst mogelijke beoordeling van 5 sterren.

De jonge brouwer Niels Beekhuizen is trots op het resultaat: “Er komen steeds meer brouwerijen, dus het is fijn om door een deskundige jury positief beoordeeld te worden.” Inmiddels kent Nederland reeds 513 bierbrouwerijen. De absolute kers op de taart werd behaald met de R.I.B.A.C.S. De versie 2016 Glenburgie ’95 werd door de kenners tussen een rij van 12 vijf-sterren bieren van internationale afkomst geplaatst.

R.I.B.A.C.S.

De Russian Imperial Stout, wordt slechts éénmaal per jaar, tussen Kerst en Oud & Nieuw gebrouwen. De lat lag hoog, de versie van vorig jaar werd reeds verkozen tot “Beste Winterbier van Nederland” en won tevens een gouden medaille tijdens een wedstrijd in Lyon. Na het brouwen wordt dit pikzwarte, zware bier vergist en gelagerd op reeds gebruikte vaten, waardoor de smaak van het vat in het bier terechtkomt. “Het was even zoeken, maar voor deze versie hebben we een vat gevonden waar voorheen een speyside whisky in heeft gezeten. De whisky is slechts aan één klant verkocht, dus wij moesten zelf naar Stuttgart om een fles te bemachtigen!” Ook voor het bier moet wellicht ver gezocht worden, er zijn namelijk maar 480 flessen afgevuld.

Prijzenfestival

In totaal werden 186 prijzen uitgereikd aan bieren uit verschillende categorieën. Zo zijn er bijvoorbeeld Pilsners en Dubbelbocken. Een wereld van verschil volgens de brouwer: “Ik brouw zelf bieren met internationale twists, met ieder een eigen smaak. Dat houdt het brouwen ook leuk!”