Cornet, een robuust blond bier boordevol eikenhout

10 juli 2016 om 15:16

Verrast worden is altijd leuk. Onlangs gebeurde dat toen er een feestelijk bierpakket werd bezorgd op de redactie van Bierista. Een prachtig houten kistje met twee grote glazen en vier flesjes Cornet. In het pakket een brief waarin aangeraden wordt de Cornet te drinken ‘met de vrienden die u koestert’.

Brouwerij De Hoorn

Cornet is een sterk blond bier met hout. Het wordt gebrouwen bij Brouwerij De Hoorn in het Belgische Steenhuffel, de homebase van Palm. Palm bier beleefde ruim 25 jaar geleden gouden tijden. De laatste jaren heeft Palm veel van zijn glans verloren. Bavaria heeft onlangs een belang van 60% genomen in de Belgische brouwer, omdat Bavaria een toegevoegde waarde ziet in het portfolio van de Belgische brouwer. Binnen vijf jaar wordt de Belgische brouwerij in zijn geheel overgeomen. Het feestelijke verrassingspakket op de redactie zou zo maar een eerste uiting kunnen zijn van een nieuw tijdperk waarin de speciaalbieren van Palm actief op de kaart worden gezet.

Houtsnippers

De flesjes Cornet bevatten 33 cl van het sterk blonde bier met 8,5% alcohol. Het etiket roept een stoere, middeleeuwse sfeer op. Dit wordt veroorzaakt door de helm van ridder, waar in dit tijdperk van storytelling natuurlijk een prachtig verhaal aan vastzit. Cornet is vernoemd naar Theo Cornet, die in 1686 een bijzonder bier brouwde voor de graaf, die kasteel Diepensteyn in Steenhuffel bewoonde. Dit bier was gelagerd op houten vaten, die extra smaak gaven aan het bier. De Cornet, die we zo gaan drinken is niet gelagerd op houten vaten. Deze Cornet dankt zijn specifieke smaak aan de houtsnippers die in het brouwproces zijn gebruikt.

Cornet de fles uit

Het speciale Cornet-glas is een fraai degustatieglas met een flinke afmeting. Uiteraard is de stijl van het flesje doorgevoerd op het glas. Mooi detail is het blokje op de bovenkant van de steel. Dit blokje is de helm van de Cornet-ridder. Tijd om de Cornet uit de fles te laten. De kroonkruk wordt met een aangenaam klinkende ‘psssst’ van de fles gewipt. Voorzichtig schenk ik het goudgele bier in. Onmiddellijk zie je het schuim opkomen. Ook heel voorzichtig inschenken levert een prachtige witte hoed op. De schuimkraag is ook stevig en blijft lange tijd fier op het heldere bier staan.

Scherpe kantjes

Tijd om de neus in Cornets zaken te steken. Wat direct opvalt is de geur. Zoals verwacht ruik je het hout boven de moutgeuren uit. Het hout is sterk en overheersend. De aroma’s zijn sterk, ik zou het bijna scherp willen noemen. De geur van vanille, die ook door het hout is meegenomen, haalt gelukkig die scherpe kantjes er weer af.

Hout en vanille

Nu ben ik toch wel benieuwd hoe de Cornet smaakt. Het schuim staat nog steeds, het bier heb ik tijdig uit de koelkast gehaald. De temperatuur nu is een fractie onder de tien graden. Ik neem een flinke slok en hou het bier even in mijn mond. De aroma’s die ik waarnam met mijn neus, proef ik nu ook duidelijk. De eikenhouten snippers drukken echt hun stempel op de Cornet. Daar moet je wel van houden. Ik vind dit spannend en ervaar – net als bij het ruiken –  dat de vanillesmaken van dit bier de houtexplosie in balans brengen. De vanille en de alcohol brengen extra dimensies in dit bier.

Conclusie

De uitstraling van dit bier is prima. De ridder op de verpakking is mooi; het verhaal achter het bier en de afbeelding van de ridder zijn leuk, maar voelt erg als marketing en weinig authentiek. Het bier ziet er fantastisch uit, goudgeel, dikke schuimkraag. De geur en de smaak zitten erg vol met hout. Zo is het bedoeld en zo wordt het bier ook aangeprezen. Ik hou er wel van. Ik vind dit een lekker bier, waar ik zeker op ga terugkomen. Een flesje op een avond is voor mij voldoende. Het hoge alcoholpercentage en de intense smaak, maakt dat ik niet verlang naar een tweede glas. Dit is een bier, dat je bewust kiest. Datzelfde heb ik met bijvoorbeeld een rookbier. Die uitgesproken bierstijl weet ik zeer te waarderen, maar lang niet op ieder moment. Zo is dat met deze Cornet ook. Een krachtig, robuust bier waar je het juiste moment voor moet uitkiezen.

Ik waardeer dit bier met 3,75 van 5 sterren.

Tip

Nog een tip. Bezoek de website van Cornet. Rond dit bier is een website gebouwd met het complete verhaal, met plekken waar Cornet verkrijgbaar is en waar Cornet events en degustaties zijn. Als je toch op de website bent, dan kun je gelijk de kortingsbon downloaden, waarmee je € 1,50 korting krijgt op aankoop van een 4-pack Cornet.

Bierista_Palm_Cornet_Oaked.004
Cornet Oaked van Palm

Cornet Oaked van Palm is een sterk blond bier.

Bierista_Palm_Cornet_Oaked.002 Bierista_Palm_Cornet_Oaked.001