ContractBrouwerij: goed nieuws voor iedereen die speciaalbier wil brouwen

10 juni 2015 om 22:02

In Sittard wordt keihard gewerkt aan een grote bierbrouwerij. “We denken aan een brouwerij die acht brouwsels per etmaal aankan en 62 vergistingstanks heeft in capaciteit variërend van 1000 tot 8000 liter”, aldus mede-initiatiefnemer Paul Loyson. Kosten van dit project: zo’n twee miljoen euro. 

De ContractBrouwerij, zo luidt de werknaam, moet al voor het eind van het jaar draaien. “We hebben twee banken, die met ons het avontuur willen aangaan. We kunnen dus kiezen. Een van deze banken financiert ruim de helft, het overige deel moet komen van particuliere investeerders. Dat gaat zeker lukken.”

Zonder ketels

Zoals de naam al aangeeft gaat deze nieuwe brouwerij speciaalbier brouwen in opdracht van andere brouwers met een tekort aan capaciteit of aan brouwers zonder eigen ketels. “Nu wordt vaak uitgeweken naar België, maar dat hoeft straks niet meer. In eigen land staat een brouwerij die op alle vlakken met de Belgische collega’s kan concurreren, of het nu gaat om kwaliteit of om prijs”, aldus Paul Loyson, die na een carrière van 41 jaar in het onderwijs nu kiest voor een switch naar bier, daar waar zijn passie ligt.

Je eigen bier

De ContractBrouwerij is theoretisch ook goed nieuws voor iedereen die graag zijn zelf gebrouwen bier drinkt. Voor een bedrag, dat je met een paar man al gauw bij elkaar hebt, kun je straks in Sittard je eigen bier laten brouwen. Geinig toch, een eigen bier met eigen etiket? Een goed recept kun je zelf aanleveren, maar daar willen ze in de brouwerij vast wel wat mee helpen.

Partners

Paul Loyson trekt het project niet alleen. Zijn zakenpartner Michiel Ruigt ontmoette hij tijdens de Zythologenopleiding in het Belgische Hasselt. “Toen spraken we af samen iets in bier te gaan doen. Dat wordt dus De ContractBrouwerij. Michiel wordt directeur/eigenaar van De ContractBrouwerij.” Derde partner is Ben Hodes. Hij zal straks als brouwmeester tussen de tanks en het hypermoderne machinepark de scepter zwaaien.

Op groei berekend

“Je kunt een dergelijke brouwerij maar één keer neerzetten. Dan moet je dat gelijk goed doen en kiezen voor de beste apparatuur. Exact dat hebben we gedaan. We hebben een industrieel bedrijfspand van ruim 2000 vierkante meter, dat al op groei berekend is. Als we onze maximumcapaciteit bereikt hebben, dan hebben we de mogelijkheid een verdieping te plaatsen, waardoor we nog meer tanks kunnen bijplaatsen. Zover is het nog niet. De laatste financiële zaken moeten nog worden geregeld en we hebben nog wat intentieverklaringen nodig van brouwers, die straks bij ons hun bier willen laten brouwen.”

Raad van Advies

Het zijn grootste plannen, waar al geruime tijd aan gewerkt wordt. Er is een Raad van Advies de het trio van goede raad voorziet. Twee leden van deze raad hebben een verleden bij Brand Bier: Theo Wassink en Jos Lebouille. Theo Sonnemans is voor velen hét gezicht van Lindeboom Bier. Ook hij zit in de Raad van Advies net als financiële man Leo Urlings.

In december draaien

De ketels van de ContractBrouwerij worden naar verwachting in december voor het eerst gebruikt. Als alles op volle toeren draait is er werkgelegenheid voor zo’n tien mensen. “Het sociale aspect telt bij ons ook zwaar. We creëren leerplekken en banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”
Als deze ambitieuze plannen inderdaad verwezenlijkt kunnen worden staat er straks nog een brouwerij, waar heel Limburg trots op kan zijn. Bierista houdt je op de hoogte.