Bijzondere collabs op het Streekbierfestival Utrecht dankzij Minibrew

7 maart 2018 om 09:00

In het weekend van 3 en 4 maart zijn er bij MiniBrew in Utrecht speciale brouwsessies gehouden. Utrechtse brouwers konden samenwerken met een Amsterdamse of Haarlemse brouwer. Op de compacte MiniBrew-ketels maakten ze samen een bier (een zogeheten collab) voor het Streekbierfestival op 7 april. De missie was een doordrinkbaar lente/zomerbier te brouwen wat tussen de 3% en 6,5% zwaar mag worden. Bierista Taco was er bij!

Door Taco Zuidema

Brouwen bij Minibrew

Het kadekantoor van MiniBrew was afgelopen weekend het toneel van een uitdaging aan twee groepen Nederlandse brouwers. Zaterdag mochten De Eem en Pontus, Maximus en Jopen, en De Leckere en Het Uiltje op de compacte brouwinstallaties hun kunsten vertonen. Zondag waren de brouwers van VandeStreek en De Prael, en het trio Takkewijf, Stapzwan en Bird Brewing aan de beurt. Het hield in dat ze eerst de kneepjes van de MiniBrew leerden kennen en daarna hun recept mochten invoeren in de app. Technology first.

Terwijl het beslag werd gekneed, werden de hopzakjes in de juiste compartimenten gestopt en het gist klaargezet. Het beslag kon in de maischkom en de aan-knop werd ingedrukt. Nu was het afwachten. Tijd voor de brouwers om bij te kletsen en af en toe de app checken of alles op rolletjes loopt. Je ziet iedereen in hun ooghoek kijken naar de borrelende graanpap. En waar er normaal al heel veel moest worden schoongemaakt, was er nu alleen een kneedkom om af te wassen. Gemak dient de mens.

Minibrew TacoWedstrijd

Naast dat het voor de brouwers een uitdaging was om op een andere installatie een mooi bier te brouwen, zit er nog een wedstrijdelement vast aan dit brouwweekend. Op 7 april worden de bieren in Café de Zaak en Café Fier te proeven aangeboden aan de bezoekers van het Streekbierfestival én aan een vakjury bestaande uit o.a. Henri Reuchlin en Hans Tönissen. Zij allen zullen de bieren beoordelen op smaak, creativiteit, stijl en doordrinkbaarheid. Het bier dat zich het beste bier van de vijf mag noemen zal dan op grote schaal worden gebrouwen en deze zomer bij de Jumbo Foodmarkt te verkrijgen zijn.

Alle vertrouwen

De brouwers zorgden er dus voor dat ze het proces goed in de gaten hielden. De Eem en Pontus willen graag meten hoeveel vergistbare suikers er in het wort zaten: zou het bier het gewenste percentage alcohol gaan krijgen? Maximus en Jopen reguleren de zuurtegraad van het bier. Daar werd echt niets aan het toeval overgelaten. Uiltje daarentegen werpt met losse hand de gist in de tank. Zij hebben er alle vertrouwen in.

De zondag was het de beurt aan de volgende koppels. Waarbij achter Takkewijf niemand anders schuilt dan de organisatrice van het Streekbierfestival, die moet samen met Stapzwan en Bird toch een hoogvlieger kunnen maken. Naast hen de broertjes VandeStreek die samen met de Prael een parel van een streekbier brouwen.

Geduld

We zullen een klein maandje moeten wachten tot we het verse bier uit de MiniBrew kunnen tappen. Pas dan weten we wat voor bierstijlen de brouwers gaan presenteren. Het is zeker dat het vijf heel verschillende doordrinkers gaan worden. De voorspelling is dat het niet anders kan zijn dat VandeStreek het streekbier voor het Streekbierfestival wint. Dat zou nog eens een mooie streek zijn!