Chocolade en bier – A match made in heaven?

4 maart 2017 om 11:19

Soms heb je het geluk dat meerdere interesses bij elkaar komen in één evenement. Dat geluk had ik afgelopen zondag tijdens het Chocoa festival in de Beurs van Berlage.

door Jennifer Koelman

Chocolade is al lang een van mijn passies. Met chocolade bedoel ik niet die doorsnee repen die je bij de kassa van de supermarkt vindt, maar duurzame bean-to-bar chocolade die door kleine ondernemers met hart voor mens en milieu wordt geproduceerd. In mijn werk als hbo-docent val ik studenten al een aantal jaren lastig met chocolade als leerzame casus voor een aantal heel hardnekkige problemen in onze voedselketen. Ik eindig die les dan steevast met een proeverij van een paar van zulke bean-to-bar repen. Het verschil in smaak tussen de verschillende typen cacao en tussen de verschillende regio’s in de wereld is soms verbluffend en altijd heel leuk om met studenten te delen.

Bier en chocolade

Voor bierliefhebbers is de combinatie van bier met chocolade natuurlijk niet een onbekende. Sterker nog, vaak komt er automatisch een stukje chocolade mee als je een mooie romige stout bestelt bij mijn stamkroeg, In de Wildeman. Maar de combinaties zijn vaak van voorspelbare aard: donkere chocolade met zwaar, donker bier. Er liggen dus nog kansen voor ongebruikelijke, bijzondere pairings. Het was daarom misschien niet verbazend dat er op zondag, de tweede dag van het Chocoa festival, zelfs twee proeverijen waren waar chocolade/bier pairings werden gepresenteerd. Muziek voor de smaakpapillen van deze nerd!

Avontuurlijke aanpak

De eerste proeverij was een samenwerkingsverband tussen Derek Walsh (Bier+) en Sabien Poutsma (Zaans Gedaan/Cacoalab). Na een interessante introductie waarin ze de soms verrassend overeenkomstige geschiedenis, processen en beleving van chocolade en bier naast elkaar zetten, kwamen ze met drie bier-chocolade combinaties. Ze bleven hierin expliciet weg van de gangbare stouts, en hadden duidelijk gekozen voor een wat avontuurlijkere aanpak.

Het was grappig om te zien hoe verschillend er werd gereageerd op de combinaties vanuit het publiek. Sommige deelnemers waren duidelijk geen bierdrinkers dus een bok, old ale en quadrupel waren al een behoorlijke uitdaging. Maar ook over de combinaties met de verschillende soorten chocolade was veel verschil van mening. Voor mij was de tweede combinatie van een sinaasappelchocolade van het Spaanse Blanxart met de Oudt Heyn van Brouwerij Hoop de winnaar. Maar ja, als zelfs de workshop docenten het niet eens kunnen worden over welke chocolade er het beste gaat met de quadrupel (ik was het trouwens eens met Derek, de gorilla bar melkchocolade deed het voor mij beter), is het niet gek dat het publiek het er ook niet over eens is, toch?

Niet makkelijk

In de tweede workshop stonden drie bieren van de Amsterdam Brewboys centraal die werden gecombineerd met een aantal gerenommeerde bean-to-bar chocolades (van o.a. mijn favoriete Original Beans, geweldige repen met geweldige verhalen). De combinatie van de IPA met de Marou 70% uit Vietnam vond ik het meest interessant (versterkt de hop), maar niet alle combinaties waren voor mij een onverdeeld succes. Vaak won de chocolade het van het bier. Ook bleek de temperatuur van het bier (te koud!) en het koolzuur soms een drempel voor een succesvolle match. Het blijkt toch niet zo makkelijk te zijn, chocolade en bier.

Killer combinatie

Buiten dat de logistiek van zo’n soort proeverij (drank en spijs in een zaal voor lezingen) voor beide partijen een uitdaging bleek was dit een leuk experiment dat naar meer smaakt. Ik ga zelf in ieder geval naarstig op zoek naar die ene killer combinatie die ons tot nu toe nog ontsnapt. Wellicht hebben we ‘m al gevonden in die mooie romige stout met een stukje trinitario chocolade van de Chocolatemakers….