Château Akkerman: kunstig bockbier van Oedipus

31 augustus 2017 om 09:11

Oedipus Brewing is een samenwerking aangegaan met de Amsterdamse kunstgalerie Torch. Voor het eerste bier in deze serie hebben zij zich laten inspireren door kunstenaar Philip Akkerman, hij ontwierp 3 verschillende bierlabels die doen denken aan een label van een verfijnde Bordeaux wijn. Zijn werk inspireerde de brouwers tot het creëren van de Château Akkerman.

Moderne variatie op een klassiek thema

De labels, ontworpen door Akkerman, verbeelden het landelijke leven met een zelfportret als boer in de hoofdrol. Het inspireerde Brouwerij Oedipus tot het brouwen van een nieuw bockbier. “Net als de kunst van Philip is ons bockbier een moderne variatie op een klassiek thema geworden”, aldus de mannen van Oedipus.

Philip Akkerman is een hedendaagse kunstenaar die uitsluitend werkt in de traditie van het zelfportret. Hij schildert zelfportretten sinds 1981 en momenteel staat de teller op meer dan 4000 tekeningen en schilderijen. Zijn oeuvre is een indrukwekkende catalogus die effectief verschillende stijlen en schildertechnieken blootlegt.

Bier is een landbouwproduct en Akkerman was gecharmeerd door het simpele boerenleven dat daar aan ten grondslag ligt. In deze samenwerking wilden zij dit ‘nuchter’ Hollands gevoel met een klassieke look verbinden. Het werd dus een bock, wat wordt gezien als een ‘oer’ Nederlandse bierstijl. Oedipus heeft zich eerder gewaagd aan varianten van een bockbier, maar dit keer wilden zij een solide versie maken binnen de stijl. Daarom hebben zij tijdens het brouwen een aantal gekleurde mouten toegevoegd om een rijke, toasty smaak te creëren, met lichte karamel en chocolade tonen. Met subtiele late en drooghop toevoegingen hebben zij het bier nog een extra bloemige en kruidige kick meegegeven. Het eindresultaat werd de Château Akkerman!

Château Akkerman, tussen bier & kunst

Tijdens de lancering op vrijdag 8 september zal brouwerij Oedipus in het teken staan van de samenwerking en de kunst van Akkerman. Er is tijdens de lancering een bescheiden kunst presentatie, Oedipus’ Rick Nelson zal de avond openen en het bier introduceren, Patty Morgan gaat in gesprek met de kunstenaar over zijn werk, Willem Sjoerd van Vliet doet een poëtische ode aan de samenwerking en The Beef Chief presenteert een speciaal boerenmenu. Daarnaast is er muziek van DJ Akkerman himself!

Een dag later, op zaterdag 9 september, opent om 17:00u de nieuwe tentoonstelling ‘Paintings’ van Philip Akkerman bij Galerie Torch.

Ben je nieuwsgierig geworden? Bekijk dan even de eventpagina van de Château Akkerman Lancering voor meer informatie, tijden en locaties!