Bier, baarden en meer tijdens Brussels Beer Project

4 november 2017 om 09:00

Waarschijnlijk is er in Nederland elk weekend wel een bierfestival. Zeker in deze hersftmaanden schieten de festivals letterlijk als paddenstoelen uit de grond. En ook over de grens is er genoeg bierigs te bleven. Voor ieder wat wils: bockbierfestivals, Oktoberfesten, Winterbierfestivals, noem maar op. Hoe maak je dan een keuze welk bier waar te drinken? Een weekendje weg is wellicht een mooi startpunt. Ik neem je mee naar bierig Brussel.

Door Taco Zuidema

België is een land met een rijke bierhistorie en Brussel heeft daar een belangrijke rol in. De Belgische hoofdstad zit boordevol bier, met de ligging boven de Zennevallei en al haar wilde gisten die zorgen voor de geuzes en lambieken. Brussel is een stad met acht brouwerijen in haar midden: wat een rijkdom! En Brussel is de stad met de brouwerij die haar crowdfunders een leven lang bier geeft. Het enige wat je hoeft te doen, als je hebt ingelegd, is jaarlijks bij Brussels Beer Project langskomen om je doosje bier op te halen.

De wereld verkennen

Brussels Beer Project geeft elk jaar een feestje om hun bestaan te vieren. Dit jaar was dat het weekend van 20 en 21 oktober en heette hun verjaardagsfeest ‘Wanderlust’, waarbij ze gelijk uitlegden wat dat betekent: een sterke wens of impuls om te reizen en de wereld te verkennen. Een hele mooie reden om Brussel eens te gaan verkennen: stap voor stap en bier voor bier.

Als je op Brussel Centraal het station uitloopt, is de eerste bierige stop aan de overkant van de straat: de Brewdog Bar. Ze zeggen in de marketing niet voor niets dat de belangrijkste drie zaken zijn: locatie, locatie, locatie. En ook al dit weekend in het teken van Brussels Beer Project, één biertje hier mag best. Het is tenslotte ook het weekend van #collabfest: het feestje van de Brewdog cafés waar de bars samen met brouwers bieren bedenken en maken.

Ste Kat

Het schijnt dat de Brewdog bar in Brussel een franchise was en zelf geen collabs had gemaakt. Wat zonde, met al dat talent in en rond Brussel, wat zou een Brewdog/Cantillon collab worden? Of een samenwerking met De la Senne? Volgend jaar wellicht. De #collabfest biertjes smaakten prima, maar nu was het tijd om richting de Henegouwen Kaai te lopen, langs de Antoine Dansaertstraat. Op naar BBP en Wanderlust. Met het bericht in het achterhoofd dat de Brewdog bar op zondag open zou zijn voor alle bierliefhebbers die dit weekend in de stad zouden zijn.

Op de route naar Brussels Beer Project lag de Sint-Katelijne kerk, waarvan de priester laatst een bier met BBP heeft gebrouwen, leuk om even de kerk mee te pakken. En om de hoek lag de brouwerij. Een etalage met de bekende verticale band op de ruit, een betere landmark is niet denkbaar. Tijd voor een Brussels biertje in de brewpub! Niet alle bieren die BBP brouwt, komen namelijk in Nederland terecht; voor de Proto’s en de experimentele bieren moet je echt naar Brussel toe.

Naar de Kaai

Naast dat Brussels Beer Project hun eigen bieren maakt, bedenken en brouwen ze ook samen met bevriende brouwers. Uiteraard waren die vrienden ook uitgenodigd op hun verjaardagsfeestje. Op naar de Kanaallaan, waar in de oude maritieme opslag Quay01 is gevestigd: dit weekend ingericht om bierliefhebbers te laven. De taplijst van BBP was vers: de Ste Kat was er te drinken, de BlaBla Sour die samen met BRLO was gebrouwen, de collab met Laugar: Night Drift, de samenwerking met Weird Beard: Juice Junkie, Cher & Choco met De Molen. Het leek wel een #collabfest.

Wanderlust was nog net geen Borefts, waar elke brouwer wordt geacht een bier in het thema van dat jaar mee te nemen. Hoewel…. Weird Beard had zijn Boreftsbier Hippie Hating Hippie mee. Over baarden gesproken: dat schijnt toch wel een handelsmerk voor een brouwer te worden. Op een gegeven moment kon je de vier stadia van een brouwersbaard duidelijk zien: van de five o’clock shadow van BRLO naar de Vikingbaard van Borg Brughuss.

Belgisch goud

Goede bieren zijn gelukkig nog niet afhankelijk van een volle baard, of überhaupt een baard wat dat aangaat. Wanderlust had een ruime keus aan bieren en bierstijlen. Te veel om op te noemen, te veel om te proeven, genoeg om een prettig weekend te hebben. Een session ale hier, een fijne Berliner weisse daar, stouts, quadrupels, IPA’s, en allemaal geschonken door brouwers met zin en goesting.

Naast de buitenlandse vrienden had BBP namelijk ook lokale bevriende brouwers uitgenodigd. Brouwers die in Nederland nog niet zo bekend zijn, zoals Totem en ’t Verzet, maar die zeker de moeite waard zijn om naar het noorden geïmporteerd te worden. Of om nog eens naar het zuiden af te reizen. Uiteraard dan weer naar Brussel, om weer eens wat van Brusselaars L’Ermitage te drinken bijvoorbeeld. En dan te bedenken dat Cantillon nog niet bezocht is, of De la Senne… Volgend jaar is Brussels Beer Project vast weer jarig en geven ze zeker en vast weer een feestje. Dus op naar Brussel!