Brouwerij Wentersch helpt de Achterhoek aan het speciaalbier

7 augustus 2016 om 13:22

De bierrevolutie krijgt steeds meer vat op de Achterhoek. In het meest oostelijke puntje van dit deel van het land – in Winterswijk – werkt Michiel van der Vaart aan een nieuwe bierbrouwerij. Brouwerij Wentersch is geen opgeschaalde hobbybrouwerij, maar een bierbrouwerij met serieuze ambities.

Michiel van der Vaart heeft wat met ondernemen én met bierbrouwen. Overal in het land zag hij bierbrouwerijen ontstaan, alleen in de Achterhoek bleef het relatief stil, terwijl de streek toch bekend staat om zijn ‘innemende’ karakter. Reden voor Michiel de kansen voor een eigen brouwerij te onderzoeken.

Businessplan

Dat onderzoek bevestigde wat hij al dacht. Een bierbrouwerij in Winterswijk is kansrijk. Er werd een businessplan opgesteld, locaties werden bekeken, het merk ‘Wentersch’ werd voorzichtig geladen en er werd gekeken naar een brouwinstallatie van 1000 liter. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de financiering en moet een definitieve keuze worden gemaakt tussen twee locaties.

Wentersch

De naam Wentersch is dialect voor Winterswijk. “Ik denk dat die naam wel duidelijk is. In ieder geval voor mensen uit het oosten van het land. De naam is natuurlijk ook een knipoog naar het naburige Groenlo en ‘Grolsch’.”

Chirurg

De plannen van de midveertiger Michiel van der Vaart om een bierbrouwerij te beginnen zijn best opmerkelijk als je weet dat hij in het dagelijks leven werkzaam is als chirurg in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in zijn woonplaats Winterswijk. “Ik zal mijn werk als chirurg blijven uitoefenen. Dat is prima te combineren met de bierbrouwerij mits je de juiste mensen om je heen hebt. Met het brouwen krijg ik hulp van de hoofdbrouwer van De Leckere en van één van de brouwers van Grolsch. Het is ook niet de bedoeling om zeven dagen per week geopend te zijn voor publiek. De nadruk zal liggen op de weekenden. Dan is het in centrum van Winterswijk altijd erg druk, onder meer met Duitsers.”

Orders

Vanaf het moment dat Michiel zijn plannen naar buiten bracht is de bierbrouwerij een geliefd onderwerp van gesprek in Wentersch. “Leden van de kookclub, collega’s, de buren; echt overal werd enthousiast gereageerd. Ook van de Winterswijkse horeca zijn al tal van aanvragen binnengekomen. Hoewel de brouwerij er nog niet staat zijn er al zoveel orders binnen, dat – als het zo doorgaat – ik mijn businessplan naar boven moet bijstellen.” Dit businessplan is nu gebaseerd op tussen de 50.000 en 60.000 liter op jaarbasis.

Puzzelstukjes

Het logo van de brouwerij is ontworpen, met daarin de hazewindhond, die onlosmakelijk is verbonden met Winterswijk. Ook de bieren die gebrouwen gaan worden, worden steeds concreter. Eind augustus, begin september komt het eerste Wentersch bier voor de markt beschikbaar, afkomstig uiteraard uit de ketels van een huurbrouwer. Glazen, viltjes, facebookde website, op alle fronten worden momenteel grote stappen gezet. Als alles volgens plan verloopt zijn alle puzzelstukjes komend voorjaar, komende zomer in elkaar gevallen en rollen de eerste flesjes van de afvullijn van Brouwerij Wentersch.