Brouwerij van de week | Brouwerij De 7 Deugden

2 mei 2018 om 08:00

De Amsterdamse brouwerij De 7 Deugden opent deze maand de deuren van het volledig nieuwe pand aan de Akersluis in Amsterdam Sloten. Het perfecte moment om eens dieper in de achtergrond van deze brouwerij te duiken. Want wat maakt deze brouwerij nou zo bijzonder? Je ontdekt het in een nieuwe ‘Brouwerij van de Week’!

Meer dan bijzonder

Brouwerij De 7 Deugden is al sinds jaar en dag een begrip in Amsterdam. Hier worden bijzondere bieren gebrouwen door, zoals zij zelf zeggen, bijzondere mensen. Bij deze brouwerij werken namelijk vooral mensen die nergens anders aan de slag komen door een bepaalde beperking. Maar in plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, willen zij maar al te graag een bijdrage leveren aan de maatschappij. Door die drive vraagt men bij De 7 Deugden dan ook niet wat een persoon mankeert, maar juist wat hij of zij wel kan. In feite zeggen deze mensen namelijk: “Ik sta met lege handen, geef mij een kans”.

Sociale factor

Door de kwetsbaarheid van deze groep is het voor oprichter Garmt Haakma dan ook van groot belang dat zijn, reeds meer dan 15, werknemers gelukkig zijn en zich op hun gemak voelen. Zo wordt er elke middag gezamenlijk geluncht met gebakken eitjes en gezellig gebabbel. En dat is niet voor niets. Tijdens zijn vroegere loopbaan als hoofd P&O kreeg Garmt iemand aan zijn bureau die hem om een baan vroeg. Deze persoon was autistisch en had veel structuur en duidelijkheid nodig.

Garmt probeerde een situatie te creëren waarin deze persoon toch goed kon functioneren. Maar helaas, na 9 maanden moest hij concluderen dat het niet werkte. Dat was voor hem het lastigste ontslag in zijn loopbaan als P&O-er. “Die nacht in 2009 lag ik wakker en besloot ik een brouwerij te beginnen, waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag kunnen. Nog geen twee jaar later konden we in 2011 de sleutel van ons pand aan de westrand van Amsterdam in ontvangst nemen en beginnen”, aldus Garmt.

Een kans voor iedereen

Bij Brouwerij De 7 Deugden is er voor iedereen een kans. Vooral omdat de brouwerij specifiek is opgericht om werkgelegenheid te creëren voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt zoals personen met mentale problemen, een geestelijke of lichamelijke handicap en mensen met een sociale achterstand zoals bijvoorbeeld allochtonen. In de loop van de tijd wordt er vanzelf ontdekt waar de kracht van de werknemers ligt en worden zo ook de grenzen bepaald. Dat is confronterend en soms ook pijnlijk, maar het wordt niet uit de weg gegaan. Dat is dan ook precies waarom er wordt gesproken over bijzondere mensen, het vergt namelijk behoorlijk wat moed om die uitdaging en confrontatie aan te gaan.

Buiten de gewaande paden

Ook als we het hebben over de bieren van deze brouwerij kunnen we gerust de woorden ‘bijzonder’ en ‘moedig’ gebruiken. Er worden hier geen bieren gebrouwen omdat het aan modegrillen of stijlvoorschriften voldoet, maar vooral om de nieuwsgierige aard van de mens te triggeren. Denk bijvoorbeeld aan bieren met bijzondere ingrediënten als kardemon, gerookte mouten, jeneverbes, tijm en rode pepers.

De 7 deugden bierenEn deze aanpak werpt zijn vruchten af. Zo werd eind 2017 de Vuur + Gloed Winterbock door Misset Horeca uitgeroepen tot één van de beste bieren van Amsterdam. Een jury van zes erkende bierspecialisten proefde tijdens de Amsterdamse Bierkaart in totaal 43 ingezonden bieren van 22 Amsterdamse brouwerijen. Het commentaar van de jury klonk als volgt: “Kwalitatief was het écht heel goed. Veel goede bieren, zeker in vergelijking met andere bierkaarten.” Dit was voor de brouwerij dan ook een erkenning om trots op te zijn!

De geneugten van De 7 Deugden

Na in Amsterdam reeds jarenlang geliefde bieren te verspreiden wilden zij meer. Heel Nederland moest toch van deze smakelijke bieren kunnen genieten?! Nu 6 jaar later is de brouwerij uit haar voegen gegroeid en is het tijd voor een nieuwe, grotere en meer efficiënte locatie. Er wordt in de brouwerij namelijk niet alleen eigen bier gebrouwen. Huurbrouwers zijn bij De 7 Deugden ook van harte welkom. Zo worden er hier ook bieren van Bax Bier, Brouwerij Breugem, Brouwerij de Pomp en Brouwerij Oostenburg gebrouwen. Niet gek dus dat zij klaar waren voor meer capaciteit.

Een mooie toekomst in Amsterdam Sloten

De nieuwe brouwerij Akersluis in Amsterdam Sloten beschikt over een brouwzaal met een productiecapaciteit van 40.000 liter per maand en waar in totaal 16 verschillende bieren gebrouwen worden. Ook is er in het nieuwe pand ruimte voor een biershop, eigen proeflokaal én rondleidingen en proeverijen voor de liefhebbers.

Wil je een bezoek aan de brouwerij brengen of de bieren van De 7 Deugden eens proeven? Op de website vind je alles over de openingstijden en verkooppunten van deze brouwerij.

Klik hier door naar alle bieren van de brouwerij en oordeel zelf.