Brouwerij van de Week | Bird Brewery uit Amsterdam

9 mei 2018 om 08:15

De Amsterdamse brouwerij Bird Brewery zie je regelmatig terug in allerhande biernieuws. Het is dan ook een zeer actieve brouwerij! Er gebeurt hier van alles en ook nu staat er weer een bijzondere actie op de planning. Het is voor ons dan ook de hoogste tijd deze brouwerij eens in de spotlight te zetten als ‘Brouwerij van de Week’!

Vrije vogels onder elkaar

Bird Brewery is een Amsterdamse brouwerij die in 2016 is opgericht door vrije vogels Rik van den Berg en Ralph van Bemmel. Verwacht van hen geen kruiwagens hop, liters koffie of likeur, maar gebalanceerde bieren waarin de ingrediënten mooi naar voren komen. Al in hun eerste jaar maken de brouwers indruk en pakken nationaal en internationaal maar liefst 14 awards met hun bieren!

De heren ontmoeten elkaar tijdens de Stibon opleiding in Amsterdam. Ralph was destijds eigenaar van online biershop Bierlab en Rik is op dat moment onderweg één van de jongste biersommeliers van Nederland te worden. Ook is hij voorzitter van biergenootschap ’t Nieuweland en in zijn schuurtje al bezig met het brouwen van bier.

De link werd al snel gelegd en Ralph zag wel brood in het verkopen van zelf gebrouwen bieren. Hoe de twee dat gingen invullen moesten zij eens even goed uitdokteren. Na een brainstormsessie in de kroeg was het idee geboren, en werd binnen de kortste keren de zeer succesvolle crowdfundingsactie gestart om het eerste bier te kunnen brouwen; de Rumoerige Roodborst. Deze actie werd zo goed ontvangen dat de eerste 1000 liter bier al verkocht was voordat de crowdfunding was afgelopen!

Bird Brewery InstagramSlim met media

Tijdens de eerste paar maanden bleek dat er veel meer vraag was naar het bier dan de twee op voorhand dachten. Niet alleen doordat het bier goed ontvangen werd, maar ook doordat de brouwers vanaf dag 1 al vol inzetten op social media. Op deze manier konden zij met een beperkt budget een groot aantal mensen bereiken. Al sinds het begin wordt Bird Brewery, media dankzij de media aandacht, bestempeld als een van de snelstgroeiende brouwerijen van Nederland.

Ondertussen zijn de bieren door heel Nederland in horeca, slijterijen en ook de grote supermarkten verkrijgbaar. Het gaat Bird Brewery dus voor de wind. Al hebben zij, naar eigen zeggen, een groot deel van de fans ook wel te danken aan hun mediastrategie.

Bird Brewery bieren

Bird Brewery is een huurbrouwerij. Dat wil zeggen dat zij niet over een eigen brouwerij beschikken maar hun bieren brouwen in de ketels van andere brouwerijen. Na gebrouwen te hebben bij brouwerij Kees! in Middelburg worden de Bird bieren daarna gebrouwen in de ketels van de Jopenkerk in Haarlem. Slim als de mannen van Bird Brewery zijn, verzinnen zij verschillende acties waardoor hun bieren ook op andere plaatsen gebrouwen worden. Maar daar over verderop meer!

Het vaste assortiment van Bird bestaat uit een aantal kenmerkende bieren. Zo heb je dus het eerste bier, de Rumoerige Roodborst, maar daarna kwamen er nog een heel aantal andere mooie bieren in het vaste assortiment terecht. Dan hebben we het onder andere over Nognietnaar Huismus, Datsmaaktnaar Meerkoet en Fuut Fieuw en Datisandere Koekoek.

Voor de vogelaars

In 2017 brachten zij een lijn met specials uit. Deze bieren hebben geen vogelnamen gekregen maar waren juist bedoeld om de vogelaar in het zonnetje te zetten. Zo werd de eerste special Mr. Cacoatoe genoemd. Daarna kreeg Miss Scarcrow haar verdiende podium. En uiteindelijk werd deze serie afgesloten door Captain Blackbird. Alle bieren geheel in dezelfde lijn maar allen met hun eigen kenmerken.

Wist je dat de etiketten van Bird worden ontworpen door de broer van Ralph? In ieder etiket zit van alles verstopt zoals het Bird logo, animaties van de brouwers én een bijzondere waarschuwing.. 

Bijzondere acties

Het zit deze brouwerij in het bloed om naast opvallende namen ook met ludieke acties op te vallen. Zo zijn zij in 2018 begonnen met de Bird Collab Tour waarbij zij iedere maand een nieuw bier uitbrengen, in samenwerking met een brouwerij uit een bepaalde Nederlandse provincie. Dat betekent 12 maanden, 12 brouwerij en dus ook 12 bieren in één jaar! Op deze manier kunnen zij naast toffe bieren brouwen, wat uiteindelijk het belangrijkste is, zo op verschillende locaties ketels vullen. De bieren die hier tot dusver uitgekomen zijn, zijn:

  • Januari: Gijtlijster met de Natte Gijt
  • Februari: Barley Bird met Frontaal
  • Maart: Chick Magnet met Oersoep
  • AprilCoolmees met Brouwerij Noordt
  • Mei: Festivalk met Baxbier

 

Naast deze collaboration brews is het assortiment uitgebreid met diverse vaste bieren maar zijn er in maart ook nog twee heerlijke seizoensbieren uitgebracht: Zwaanzinnig en Nog Eendje. Zwaanzinnig is een frisse, dorstlessende White Ale met fruitige geuren en tropische hoppen. En het blonde lentebier Nog Eendje zit vol tonen van karamel, fruitige en frisse hoppen. En dat is nog lang niet alles..

Nationale Vogelweek

Bird Brewery vogelweek sparen

Foto’s via Facebook & website Bird Brewery

Ralph, ook wel ’t Goudhaantje genoemd, wordt op jonge leeftijd door zijn vader ondergedompeld in de wereld van de vogels. Hij is geboren in Kenia en daar is vogelen een veelvoorkomende hobby. “Het bijzondere aan vogels is dat ze overal aanwezig zijn. Iedereen ziet ze, maar slechts weinigen zien hoe bijzonder dat eigenlijk is. Met bieren is dat exact hetzelfde”, aldus Ralph. Bij Bird Brewery kan hij zijn twee grootste passies echt prachtig met elkaar combineren.

Het is dus zeker niet zomaar dat vrijwel alle acties van de brouwerij iets met vogels te maken hebben. Zo ook de Nationale Vogelweek die 12 mei van start gaat. Tijdens deze bijzondere week staat de echte ‘Birdwatcher’ compleet in de spotlight. Daarom zijn er verschillende acties georganiseerd bij deelnemende horeca en slijteren maar is de brouwerij ook zelf behoorlijk acties. Zo kun je kans maken om met jouw gezicht op het volgende bieretiket te komen, hebben zij Nederlands eerste brouwerij-badge mogen uitbrengen en kun je tegen inlevering een officiële Birdwatcher button krijgen.

Bird Brewery zal ons dus zonder twijfel nog lang blijven plezieren met mooie bieren en enthousiaste acties. Krijg je er geen genoeg van? Ga dan naar de website voor meer!

Door Frouke van Loo