Brouwerij van de Week | Bierderij Waterland

27 juni 2018 om 08:00

Vorige maand opende Bierderij Waterland haar deuren. Deze heuse bierspot in Monnickendam herbergt één en al bierplezier. Sinds 2014 brouwde Bierderij Waterland al bier, maar deze nieuwe stap zorgt weer voor een geheel nieuwe invalshoek. Bierista Bibi nam eens een kijkje en vertelt je meer over de ‘Brouwerij van de Week’!

Anton Pieck-waardig

Voor wie, net zoals ik, nog nooit eerder in Monnickendam is geweest is de aanrijroute op zich al een leuke ervaring. Het snoezige havendorpje met de bakstenen vissershuisjes lijkt zo te zijn weggelopen uit een Anton Pieck-prentje. 

Het eigen parkeerterrein naast het gebouw van Bierderij Waterland biedt ruim voldoende plaats voor een heleboel gasten. Terwijl ik parkeer, arriveert er ook juist een bruidspaar dat in een opwelling de Bierderij heeft uitgekozen om foto’s te maken. Het hangar-achtige pand is mooi opgeknapt en biedt een fraai ontworpen industriële sfeer. Ook het uitzicht over de brouwzaal vanaf de vide biedt een ongewone achtergrond voor de trouwfoto’s. Ik sla het schouwspel gade terwijl ik nip van een “Kattekwaad”, één van de zeven bieren die Bierderij Waterland brouwt en van de tap schenkt. Het is een Amber Ale met wilgenbast, een houtsoort die als typisch Waterlands wordt beschouwd. 

Andere bieren van Bierderij Waterland zijn:

Van droom naar werkelijkheid

Initiatiefnemers en oprichters Frank Dutman en Kristian Kieft begonnen als hobbybrouwers die huurbrouwden bij Brouwerij De Leckere aan de rand van Utrecht. De twee hadden tot doel om duurzaam en biologisch gebrouwen bier te verwezenlijken van zo veel mogelijk lokale grondstoffen, en de droom om op een dag bij Marqt in de schappen te liggen. Met de beperkt beschikbare tijd naast hun werk, was dit een nogal ambitieus plan. Naast hun banen als respectievelijk marketing- en communicatieadviseur (Frank) en grafisch ontwerper (Kristian) bleven er hooguit twee dagen per week over om te brouwen en de onderneming te runnen. Zo’n anderhalf jaar geleden leidde dit dan ook tot het besluit om allebei hun baan op te zeggen en fulltime aan de slag te gaan met Bierderij Waterland.

In het gebouw was ooit een drukkerij gevestigd, maar is twintig jaar niet meer in gebruik. In de tussentijd fungeerde de loods als opslagplaats voor de haven. Bizar dat zo’n mooie plek zo lang ‘braak’ lag. Vooral toen bleek dat achter de kaliber Doornroosje woekerende bramenstruiken een prachtig terras met uitzicht over de jachthaven bleek te liggen. Kristian heeft zijn ontwerp-skills losgelaten op het interieur en bij de verbouwing is, geheel in lijn met de filosofie van de Bierderij, zo veel mogelijk gebruik gemaakt van lokale grondstoffen en oude materialen die hergebruikt werden. 

Streekgerichte productie

Bierderij WaterlandOok in de keuken worden hoofdzakelijk streekproducten gebruikt. In de hal bevinden zich een bakkerij, een koffiebranderij en een worstenmakerij, allemaal in kleine foodtruck-achtige standjes ondergebracht. De producten die hier worden gemaakt maar worden geproduceerd voor eigen gebruik van de Bierderij en zijn in de shop te koop voor de bezoekers. Bestel je bijvoorbeeld een hamburger bij je bier, dan zijn het vlees en het gemarineerde spek erop van Worstenmakerij Woeste Willem en het broodje eromheen van bakker Neil, die tevens brouwmaatje is.

Bijzonder aan het brood is dat de bostel (uitgespoelde gerst) die overblijft na het brouwen wordt verwerkt in de broden. Na de maaltijd kun je genieten van een kopje versgebrande Aranga specialty-koffie van Kikundi met een koekje ernaast uit eigen bakkerij. De producten zijn allemaal ondersteunend aan het bier, de core business van de Bierderij. Hiermee maken ze als het ware de omgekeerde beweging van de Foodhallen in Amsterdam, waar eerst een heel aantal foodstandjes een plek kregen waarna in samenwerking met Oedipus een bijpassend bier is gebrouwen voor bij de gerechten. Bierderij Waterland neemt juist het bier als uitgangspunt en verzamelt de rest eromheen.

Meer dan alleen locals

Op 31 mei jl. is Bierderij Waterland officieel geopend en trekt tot nu toe een zeer gemêleerd publiek: van locals tot dagjesmensen en havenbezoekers, van hipsters tot bejaarden. Momenteel heeft Bierderij Waterland zeven bieren in haar assortiment en breidt telkens verder uit. Iedere week wordt er een nieuw bier gebrouwen en zijn de vier vergistingstanks continu in gebruik.  Een van de plannen voor de toekomst is om een alcoholvrij/-arm of laag alcoholisch bier te brouwen. Vooralsnog wordt het bier primair afgevuld in 20 liter vaatjes en in de eigen bar getapt, maar de bottelmachine staat al klaar voor verdere distributie naar onder meer EkoPlaza, Hopt.nl en diverse café’s in Waterland en Groot-Amsterdam.

Door Bibi Boom