Brouwerij van de Week | Two Chefs Brewing

11 juni 2018 om 11:00

Als je denkt aan Two Chefs Brewing dan denk je aan smakelijke bieren en in het oog springende etiketten. Maar ken jij het verhaal achter deze Amsterdamse brouwerij? Ook dat is namelijk best bijzonder! Met de recentelijke opening van hun eigen restaurant in het hart van onze hoofdstad, wordt het hoog tijd om daar eens dieper in te duiken. Daarom is Two Chefs Brewing dit keer de ‘Brouwerij van de Week’!

Van passie naar biermerk

Het was 2012 toen chefkoks Martijn Disseldorp en Sanne Slijper voor het eerst bier brouwden onder de naam Two Chefs Brewing. Het was op dat moment hun doel om hun hele huis te vullen met funky, huisgebrouwen bieren. Dat doel was al snel bereikt en de gebrouwen bieren vielen in de smaak.

De twee besloten in 2013 hun vaste baan op te zeggen en hun passie voor bier om te zetten naar een eigenzinnig biermerk. De brouwers gingen van start met het brouwen van Two Chefs bieren in ketels van andere brouwerijen, huurbrouwen. De flesjes werden dan kant-en-klaar in Amsterdam afgeleverd en konden verkocht worden. Eind 2014 werd de voorraad bierrecepten en flessen zo groot dat zij een eigen pand in Amsterdam-Noord betrokken. Veel nieuwe gezichten in het assortiment en grote interesse in het bijzondere bier van Two Chefs, zorgde er voor dat zij al snel heel hard groeiden. Vanaf begin 2015 namen steeds meer hotels, cafés en restaurants de Two Chefs bieren op in hun bieraanbod.

Eigen brouwerij

Two Chefs bleef maar groeien en het werd toch echt tijd een eigen brouwerij te starten. De gedreven ondernemers zetten begin 2016 een crowdfundingscampagne op. Op deze manier konden zij de benodigde euro’s met hulp van investeerders realiseren. Na ongeveer anderhalve maand is het doel behaald en werd er €300.000 verzameld.

De brouwerij in het Amsterdamse Westelijk Havengebied werd in september van dat jaar betrokken, en toen leek het allemaal pas echt te beginnen. Ook al was het team al vier jaar hard aan het werk om dit voor elkaar te krijgen. Het was een heftige rit, maar de rollercoaster was voor hen nu pas echt begonnen. 1600 vierkante meter aan bierpassie. De droom was werkelijkheid!

Alleen maar groeien

Vanaf mei 2017 werden de Two Chefs bieren afgevuld in de eigen brouwerij. In de brouwerij staat een brouwhuis van vier vaten, twaalf vergistingstanks en een eigen bottellijn. Dankzij de tanks van 3500 liter kunnen de Two Chefs per keer 10.000 flesjes vullen. In 2016 brouwden zij zo’n 210.000 liter. Het doel was om in 2017 500.000 liter bier te brouwen en daarna door te groeien naar zelfs 1 miljoen liter bier. Vanaf nu was het dus alleen nog maar groeien, groeien groeien.

Aanvullend op de nieuwe brouwerij groeide ook het team stilletjes verder. Van 5 man breidden zij uit naar een team van 12 man en wordt ook brouwmeester Sebastian aangehaakt. De Duitse brouwer werkte daarvoor bij Brewdog in Schotland en was dus een prachtige aanvulling op het bestaande team. Nog meer smaak, nog meer kennis en vooral nog meer passie. En dat hebben we mogen beleven! Two Chefs blijft maar mooie, smaakvolle en goed verkrijgbare bieren uitbrengen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het roggebier Space Monkey en de Green Bullet? Of de Great Feind met thee, die vernoemd is naar meesterbrouwer Sebastian?

Two chefs

Foto door drankenhandel Nectar

Funky Two Chefs Style

Great Feind is niet het enige bier dat aan de teamleden gelinkt is. Er zijn meer bieren die hun naam te danken hebben aan een gepassioneerd Two Chefs teamlid. Zo is de welbekende Two Chefs Tropical Ralphie bijvoorbeeld genoemd naar de eerste medewerker in vaste dienst, Ralph. In 2015 was een helpende hand zeer gewenst en Ralph bleek de perfecte match. Ook Johnny Awesome uit eind 2017, is vernoemd naar een teamlid en Chef Martijn heeft de Crying Merman op zijn naam staan. Een mooie leidraad om de funky style van Two Chefs uit te dragen.

Maar niet alleen de namen van de bieren zijn sterk gelinkt aan de brouwerij. Ook de gebruikte ingrediënten en manier van brouwen blijft dicht bij het team. Het begon toch allemaal bij de chefs en zo wordt er ook nog steeds naar de bieren gekeken. Met het oog van de chef. Zo hoef je ook niet gek op te kijken als je ingrediënten als kardemon, thee, limoenblad of korianderzaad op de etiketten voorbij ziet komen. Funky zijn de bieren namelijk altijd. Zo ook de Crying Merman, gebrouwen met zeewater bij het strand van Noordwijk. Of de Billy Biscuit, een dubbelbok gebrouwen met bokkenpootjes. Maar ook de Berliner Weisse Acid Drop is er één die je zonder twijfel gaat verrassen!

Ondertussen is het brouwteam uitgebreid naar 4 brouwers en zijn de bieren zeer breed verkrijgbaar in supermarkten, drankenspeciaalzaken en een hele hoop horecagelegenheden. Toch is dit voor de brouwerij nog lang niet hun hoogtepunt…

The sky is the limit

Bar Alt two Chefs

Foto Bar Alt Two Chefs

Door de jaren heen heeft Two Chefs vaker samengewerkt met toffe initiatieven of restaurants om mooi beerpairings op tafel te zetten. Niet gek natuurlijk met een verleden in de keuken. n dat heeft de mannen dan ook nooit helemaal losgelaten. Hoewel een eigen proeflokaal bij de brouwerij qua locatie niet perfect was, was een proeflokaal in het centrum absoluut een puntje op de to-do-list. En dat pakte toch even iets groter uit dan altijd al gedacht..

Mei 2018 opent Two Chefs Brewing samen met de ondernemer achter Restaurant Jacobsz, hun eigen restaurant: Bar Alt! Het restaurant aan het Stadionplein in Amsterdam is vernoemd naar de favoriete bierstijl van de ondernemers, namelijk Altbier. Een bovengistend bier dat vooral in de omgeving van Düsseldorf veel wordt gedronken. Natuurlijk krijgt dit bier een prominente plek naast de ruim 20 andere nationale en internationale, bijzondere bieren die op de tap gevoerd worden. Daarnaast brouwt Two Chefs uiteraard ook een aantal bieren speciaal voor hun eigen restaurant. Niets lijkt dus te gek voor deze funky ondernemers. Wij zijn benieuwd wat er nog volgen gaat!

Bieren van Two Chefs Brewing beoordelen? Klik hier door naar de brouwerspagina! 

Door Frouke van Loo