Brouwerij van de Week | De Glazen Toren in Oost-Vlaanderen

21 mei 2018 om 08:00

In de rubriek ‘Brouwerij van de Week’ lichten we telkens een andere brouwerij uit. Onze columnist Carlo de Leeuw ging op bezoek bij Belgisch biericoon Jef van den Steen om een kijkje te nemen in zijn ‘Glazen Toren’. Geniet mee van zijn avontuur in Oost-Vlaanderen bij de ‘Brouwerij van de Week’: Brouwerij De Glazen Toren!

In de uitlopers van de Ardennen

Erpe-Mere, rustend op de uitlopers van de Vlaamse Ardennen en gelegen in de Denderstreek van Oost-Vlaanderen. Deze rustieke gemeente herbergt Brouwerij ‘De Glazen Toren’, het kroondomein van Jef van den Steen en Dirk De Pauw. Een brouwerij waar elke m2 is benut om met de door henzelf ontworpen installaties het volledige brouwproces te verwezenlijken. De natuurzuivere brouwsels die deze brouwerij verlaten, onderscheiden zich door gebotteld te zijn in flessen van 75cl verpakt in een papieren wikkel en een authentieke kroonkurk.

Wij arriveren tijdens een brouwdag en nadat een horeca delegatie uit Noorwegen was vertrokken. Heel gaaf want de bieren van De Glazen Toren zijn inmiddels met succes doorgedrongen tot dit Scandinavische land.

Werelderfgoed ten top

Plaatsgenomen in de kleine gezellige kantine in het hart van de brouwerij is mij al snel duidelijk dat het Belgische werelderfgoed zich diep vergist heeft in de vezels van beide brouwers. Dirk is nog druk met de laatste handelingen van het brouwproces en Jef overspoelt ons met een ware tsunami aan bierkennis, anekdotes, verhalen etc. etc. Een persoon met een uitgesproken en overtuigende biermening, een plezier om aan te horen. Logisch gezien de palmares aan boeken die uit de pen van Jef zijn voortgevloeid zoals; Geuze en Kriek, Trappist ‘de tien heerlijke bieren’, Abdijbieren ‘Geestrijk erfgoed’ enzovoorts. Het is echt genieten!

In 1988 kwamen gemeentesecretaris Dirk en Schepen (voor onze Nederlandse lezers; Wethouder) Jef na hun wekelijkse vergaderingen, die werden afgesloten met gerstenat, tot de conclusie dat zij beiden dezelfde ambitie hadden. Dit was natuurlijk bierbrouwen! De basis was zo snel gelegd en er werd gedurende drie jaar een brouwopleiding gevolgd aan de Gentse brouwerijschool CTL-BME. In 1994 was de brouwerij een feit.

Anders dan anderenDe Glazen Toren team.001

Deze brouwerij onderscheidt zich door te maïschen volgens de infusiemethode. Hierbij start men met een dik beslag waarbij tijdens elke temperatuurstap een hoeveelheid heet water wordt toegevoegd. Bij De Glazen Toren onderscheiden zij zich hiermee van de meeste commerciële brouwerijen. Op deze manier presenteren zij de bierwereld in principe 3 basisbieren en 3 seizoenbieren, allen een geweldig verhaal. Ik deel dit graag met jullie:

Ondineke

Dit bier is vernoemd naar een bijzonder, ambitieus jong burgermeisje die tracht te ontsnappen aan de dagelijkse sleur in de roman ‘De Kapellekensbaan’ van de beroemde Aalsterse schrijver Louis Paul Boon. Verschenen in maar liefst 30 talen. Het is een bovengistend, zacht, goudblond romig bier van 8.5%. Echt om goed van te genieten of de sociale problematiek te verzachten.

Jan de Lichte

Jan de Lichte is een traditioneel Witbier met een alcoholpercentage van 7% en gebrouwen volgens de aloude Vlaamse witbiertraditie. Kruidig van smaak met toetsen van citrus. Jan de Lichte, de ‘Robin Hood’ van de streek maar wie helaas op jonge leeftijd werd gevierendeeld op de markt in Aalst.

Saison d ’Erpe-Mere

Deze Saison is ongefilterd en gehopt in de kookketel. Tenslotte is hij verrijkt met late hopping tijdens de koeling. Bij het uitschenken barsten letterlijk en figuurlijk de hoparoma’s het glas uit en geeft een verrassende afdronk.

Cuvée Angélique

Dit seizoenbier is ontstaan tijdens een brouwdag voor vrouwen. Ontstaan uit Cuvée de L ’ermitage, hét lievelingsbier van Jef’ss echtgenote. Dit amberkleurig bier staat voor ‘sterke vrouwen’, een ode aan onze wederhelft. Angélique werd in het begin van de vorige eeuw een Aalters legende door samen met haar man Remy met een bandoneon de cafés met muziek en zang te bezoeken.

Canaster

Tijdens graafwerkzaamheden op de hopmarkt van Aalst werden de contouren van een Karmelietenklooster ontdekt. Na te ‘grasduinen’ in de gemeentelijke archieven bleek er ook bier te zijn gebrouwen genaamd Canaster. Nu door De Glazen toren aangeboden als een Winterscotch. 8.7 % vol en gebrouwen met Aalters Hallertau-hopbloemen.

Lentebier

Het laatste seizoenbier in deze categorie. Een verrassend smaakvol hooggegist bier van het Saison-type, niet gefilterd en dubbel gehopt en 9% alcohol. De lente in het glas!

Tenslotte geef ik graag nog een duidelijk statement van Jef ten aanzien van ‘Foodpairing’. Het moge volgens hem duidelijk zijn dat men dient te starten vanuit het ruime assortiment bier en dit dan pas te combineren met voeding. Samen met Stefaan Couttenie van het Hommel Hof in Watou worden de meest hemelse gerechten in combinatie met bier ontwikkeld. Verder een verwijzing naar Jefs nieuwste boek ‘Belgische Trappisten en abdijbieren’ een uitgave vers van de pers voor elke bierliefhebber. Geniet!

Door Carlo de Leeuw