Brouwerij de Prael slaat haar vleugels uit naar Groningen

10 maart 2018 om 08:00

Bierbrouwerij de Prael uit Amsterdam gaat uitbreiden! Dit jaar openen zij een nieuw filiaal in Groningen. De brouwerij met proeflokaal zal ook hier gerund worden zoals we van de maatschappelijk betrokken onderneming kennen. 

Brouwerij met proeflokaal

Groningen is binnenkort weer een pareltje van een bierbrouwerij rijker. Aan het Boterdiep naast het poppodium Simplon gaan zij namelijk een nieuwe vestiging openen. En jawel, bij de bierbrouwerij is ook een proeflokaal inbegrepen. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de uitbaters, het Groningse reïntegratiebedrijf Werkpro.

Het Groningse reïntegratiebedrijf is een franchise-contract met de Amsterdamse brouwerij aangegaan. ‘Zij hebben al vijftien jaar ervaring met dit concept,’ zegt Jorn Broesder, projectleider van Werkpro. ‘De Prael brouwt zo’n achttien verschillende soorten bier, dus de recepten zijn er en door de combinatie van brouwerij en horeca zijn er een heleboel vaardigheden die we hier aan kunnen bieden.’

Maatschappelijk betrokken

Brouwerij de Prael zou Brouwerij de Prael niet zijn als zij ook niet hier werkgelegenheid zouden bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Of zoals zij zelf zeggen; mensen waar de arbeidsmarkt afstand van houdt. Daarbij kun je denken aan mensen met bijvoorbeeld een justitiële achtergrond, mensen met een verstandelijke beperking, een psychiatrische achtergrond, maar ook mensen die werkloos zijn geworden en toch het arbeidsritme willen houden.

Want wat is nu eigenlijk het probleem? Iedereen kan toch werken, we moeten ons misschien alleen wat meer naar de mensen aanpassen. Sinds 2002 werken zij al als sociale onderneming. En dat werkt voor de Prael als een trein, dat bewijst de populariteit van de brouwerij. De bieren worden met liefde gedronken, waarschijnlijk doordat ze ook met wat extra liefde worden gemaakt.

Wanneer de vestiging open gaat is nog niet precies bekend. Maar als alles op rolletjes verloopt, zeker dit jaar nog!