Brouwerij Pampus verandert naam onder druk van Brouwerij Huyghe

29 november 2016 om 13:01

Opmerkelijk nieuws: Brouwerij Pampus gaat in 2017 verder onder een nieuwe naam. Oorzaak is een geschil met de Belgische brouwerij Huyghe. Deze brouwerij vindt de naam Pampus te veel lijken op de naam van hun biermerk Campus.

Brouwerij Pampus is actief sinds 2012. De naam van de brouwerij, genoemd naar het forteiland in het IJmeer bij Amsterdam, werd geregistreerd voor de Benelux. De bieren vonden van meet af aan gretig aftrek en de naam Pampus was al gauw gevestigd in de wereld van het Nederlandse speciaalbier.

Brouwerij Huyghe is een Belgische brouwerij met een rijke historie, die terug gaat tot 1906. Sinds 1993 brouwt Huyghe een lijn bieren in het Belgische Melle onder de naam Campus. Het betreft een amberkleurig bier van 7%, een Campus Gold van 6,2% en de pils Campus Premium. Volgens de Belgische brouwerij lijken de namen Campus en Pampus te veel op elkaar. Huyghe heeft daarop Pampus gevraagd de naam te veranderen.

Juridische stappen

In de contacten is sprake geweest van juridische stappen van de Belgische brouwerij in de richting van de Amsterdammers. “Ik wil daar niet te veel over zeggen”, aldus Nando Servais van Pampus. “Ik ben ondernemer en dan moet je soms lastige keuzes maken. Mijn focus ligt op bierbrouwen. Daar krijg ik energie van en ik wil graag vooruit.”

Hoewel Nando beslist niks kwijt wil over de contacten met Brouwerij Huyghe heeft het er de schijn van dat Pampus geen zin heeft in een juridische strijd met een kapitaalkrachtige tegenstander. Uiteraard heeft Bierista ook bij Huyghe om commentaar gevraagd. CEO Alain De Laet was (nog) niet beschikbaar voor een reactie.

Nieuwe naam

Brouwerij Pampus krijgt dus een nieuwe naam. “Deze naam gaan we de komende week stap voor stap bekend maken via onze Facebook-pagina. We zien het als een nieuw begin. Er is al een nieuwe huisstijl gemaakt. Sommige recepten zullen we blijven brouwen. We gaan de komende tijd ook nieuwe bieren op de markt zetten. Denk aan een Russian Imperial Stout. En we hebben al een Quadrupel van 11% gebrouwen. Daarnaast hebben we ook wat experimenten met hout op stapel staan”, aldus Nando, die vrijwel al zijn bieren brouwt bij De Naeckte Brouwers.

Gesteund door trouwe aanhang