De museumbrouwerij in het Nederlands Openluchtmuseum

6 december 2017 om 08:15

In het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem wordt al een aantal jaar op ambachtelijke wijze bier gebrouwen. Een vroegere Brabantse brouwerij is hier opnieuw opgebouwd en gemoderniseerd. Tijdens een bezoek aan de museumbrouwerij krijg je een kijkje in het brouwproces en kun je de bieren natuurlijk proeven!

Door Frouke van Loo

Terug in de tijd

In het Nederlands Openluchtmuseum ga je tot twee eeuwen terug in de tijd met een hoop authentieke gebouwen, voorwerpen en verhalen. Wat voor ons bierliefhebbers dan weer erg leuk is, is de museumbrouwerij ‘De Roskam’. Deze oude Brabrantse brouwerij. Omdat de geschiedenis van De Roskam zo representatief is voor de ontwikkeling van brouwerijen in Brabant en Limburg kocht het Nederlands Openluchtmuseum het gebouw en de bierketel. Het gebouw werd in 1940 steen voor steen afgebroken en later weer opgebouwd in Arnhem. In 2007 is daar een modern brouwhuis aan gebouwd waar nog steeds mooie bieren worden gebrouwen.

In brouwerij ‘De Roskam’ bereidt de brouwer het smakelijke gerstennat op eigentijdse wijze. in het oude brouwhuis het productieproces van bier te zien. Achter de brouwerij wordt op kleine schaal voortreffelijk bier gebrouwen. Brouwer Patrick Leenders vertelt je graag meer over dit proces en neemt je daarvoor mee op rondleiding door de brouwerij. “Wij onderscheiden ons door vakmanschap. En daar zijn we inmiddels meerder malen voor beloond. Zo heeft het herfstbockbier van het openluchtmuseum in de top 3 van Nederland gestaan. Daar zijn we trots op”, aldus brouwer Patrick.

Bier in het museum

Smaak is voor de bieren van het openluchtmuseum een eerste vereiste. Maar wat zij ook belangrijk vinden in de beleving is de plek waar je van dat mooie bier geniet en met wie. De brouwerij is een uitgelezen plek om in goed gezelschap te genieten van een museumbiertje. Daarnaast is het bier in de brouwerij en de museumwinkel verkrijgbaar en is het bier buiten het museum exclusief verkrijgbaar bij Wijnhandel Barrique in het centrum van Arnhem. Per seizoen worden verschillende bieren aangeboden.

Openluchtmuseum schaatsen

Foto’s: website Nederlandse Openlucht museum

Of een bezoek aan het openluchtmuseum tijdens de donkere dagen ook een goed idee is? Zeker weten! Denk maar aan ouderwets wintervermaak op de grote ijsbaan, én er staat sleebaan bij de molen!

De bieren van het Nederlands Openluchtmuseum zie je hier.