Brouwerij Heuvel brouwt met zoveel mogelijk ingrediënten uit eigen streek

14 juli 2017 om 00:52

Vrijdagmorgen reed ik in de stromende regen naar de Loonbrouwerij in Cothen voor de Zon. Het etiketteren van het bier Zon van Brouwerij Heuvel welteverstaan.

door Fred Mijnten

De eerste bijzonderheid van Brouwerij Heuvel is dat geen van de eigenaren echte thuisbrouwers zijn. De bierdrinkende vrienden Susan Claessens, Frederik van Lynden van Sandenburg, Merijn Windemuller en Dick Engelgeer zaten in 2013 gezellig bij elkaar en vonden het opmerkelijk dat de prachtig streek en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug geen eigen bier had. En zo is Brouwerij Heuvel geboren.

Start bedrijf

In 2015 is de Brouwerij Heuvel officieel een BV geworden. Deze vier mensen hebben allemaal een baan of eigen bedrijf in diverse bedrijfstakken zodat ze elkaar goed aan vullen. In 2016 is Brouwerij Heuvel uitgebreid met Martin Versluis die zich vooral bezig houdt met sales en acquisitie. Het is de bedoeling dat Martijn steeds meer dagen per week actief is voor Brouwerij Heuvel.

De tweede bijzonderheid is dat bijzondere plekken uit de streek leiden tot de speciaalbieren. In 2015 is als eerste de Zonheuvel als icoon gekozen voor een bier. Dit moest een mooi maar makkelijk toegankelijk en toch verrassend blond bier zijn, zoals het landschap van de heuvelrug.

Loonbrouwerij

Voor het recept is de hulp ingeroepen van een professionele brouwer. Hoewel het van meet af aan de bedoeling was dat de bieren van Brouwerij Heuvel bij de Loonbrouwerij gebrouwen zouden worden, zijn de eerste batches Zon gebrouwen bij andere brouwerijen, omdat de Loonbrouwerij nog aan het opbouwen was.

Sinds november 2015 is de Loonbrouwerij actief en worden alle bieren van Brouwerij Heuvel daar gebrouwen. Daarna zijn de quadrupel Focoldus, het Weitbier Helena en als laatste de herfstbok Lombok toegevoegd. Alle bieren zijn gebaseerd op hoogtes en geschiedenis in de streek. Dus compleet andersom dan dat een thuisbrouwer eerst een bier maakt met een bepaald karakter en dat probeert te vermarkten.

Streek levert de ingrediënten

De derde en tevens unieke bijzonderheid zijn de bestanddelen van de speciaalbieren van Brouwerij Heuvel. Voor circa 98% is de basis van de Utrechtse Heuvelrug zelf afkomstig. Immers de brouwerij, waar het bier van Brouwerij Heuvel wordt gebrouwen, heeft een eigen waterbron die water oppompt afkomstig van de heuvelrug. En nog unieker: de basismout voor alle Heuvelbieren komt van brouwgerst geteeld op de heuvelrug door een pachter van Staatsbosbeheer. En dat is al 35 jaar mijn werkgever zodat ik weet dat er geen kunstmest en chemische middelen bij de teelt gebruikt mogen worden.

Brouwgerst van arme zandgrond heeft veel meer karakter dan opgefokte gerst van rijkere bodems. Alleen de andere soorten mout, hoppen en kruiden voor het speciale karakter zijn niet per se streekeigen. Brouwerij Heuvel verkent of ze een hop kunnen telen in de streek, mits de Loonbrouwerij hopbellen kan verwerken, omdat er nu alleen met hoppellets wordt gebrouwen. Dus misschien is het percentage streekeigen over enkele jaren bijna 100%.

Heuvelbieren ook op fust

Aan diverse horeca worden de speciaalbieren in speciale kunststof fusten van 20 liter geleverd. Dit zijn volledig recyclebare fusten. Zelfs de standaard bierfustaansluiting is van kunststof. Dus geen borg of zorg om het fust vanbinnen weer goed schoon te maken voor het volgende bier.

Primeur

Op mijn vraag of ze ook fusten gaan leveren voor een beertender of perfect draft, gaven Dick en Martijn mij een primeur. Heuvelbieren worden leverbaar in 10 liter fusten. De fusten krijgen een oude houten uitstraling terwijl het aluminium is met een laag isolatie. Je hoeft ze alleen maar goed te koelen, de tapkraan met koolzuur aan te sluiten en er kan worden getapt. Door de isolatie blijft het bier lekker koel. Vol trots lieten ze mij een 15 liter prototype zien.

Relatie Brouwerij Heuvel met de Loonbrouwerij

De mensen achter Brouwerij Heuvel brouwen zelf dus niet, maar bepalen wel hoe hun bier eruit moet zien, ruiken en smaken. Dit vinden ze belangrijk omdat dat moet overeenkomen met de beleving van de uitgekozen heuvel op de Utrechtse Heuvelrug.

Het voordeel van een microbrouwerij om bij de Loonbrouwerij te laten brouwen is de constante kwaliteit. Immers bij een professionele brouwer is het bewakingsproces om alles op het juiste moment te doen, veel beter geregeld en deels geautomatiseerd dan bij een grote pan op het fornuis thuis.

Verviervoudigd

Daarnaast is Frederik van Lynden van Sandenburg ook eigenaar van de Loonbrouwerij BV. Dus met wat fantasie kun je zeggen dat de Heuvel bieren toch in een eigen brouwerij worden bedacht, gebrouwen en gebotteld. De tweede primeur die ik kreeg is dat de productie van de Loonbrouwerij dit jaar wordt verviervoudigd. Een compleet nieuwe brouwlijn wordt opgezet met grotere ketels en tanks.

Ook een proeflokaal is aanwezig in de Loonbrouwerij voor als een van de brouwerijen hun bier wil promoten. Zo was ik aanwezig bij het promoten door Heuvel van de Lombok Oaked. De Loonbrouwerij is ondergebracht in een deel van het voormalige koelhuis van de familie Van Dijk wat nu meer een bedrijfsverzamelgebouw is. Een van de broers van Van Dijk heeft het bedrijf Tapkoel en is gespecialiseerd in mobiele taps. En daarvan maakt Heuvel weer gebruik bij bierfestivals.

Bier drinken op de heuvel

Al met al reden genoeg om deze zomer een terras op te zoeken op de Zonheuvel of Helenaheuvel, van de herfst bij Lombok te gaan wandelen en van de winter over de Focoldusheuvel. Om proefondervindelijk vast te stellen dat Brouwerij Heuvel erin is geslaagd de beleving van de streek in een speciaal bier tot uiting te brengen. De nieuwe etiketten op de flessen zijn behulpzaam daarbij omdat daarop info over de desbetreffende heuvel is te vinden.