Groenlose brouwerij Brouwersnös presenteert Dikke Toon

15 juni 2018 om 12:00

Donderdag 14 juni werd het nieuwste bier uit de ketels van de nieuwe brouwerij Brouwersnös in Groenlo bekend gemaakt. Dikke Toon is vanaf nu, naast de vier reeds bekende bieren, te bestellen in het Bierhuis bij de nieuwe brouwerij.

Nieuw bier in de brouwerij

Het nieuwste bier van Brouwersnös is dus Dikke Toon. Een volle Imperial Stout van 8,2% met aroma’s en smaken van koffie en mout. Na Willemken, Frolijke Frans, Tweeduuster en Zwaar geschut is dit het vijfde bier van de nieuwe brouwerij. Ieder bier heeft zijn eigen verhaal, en dat geldt dus ook voor Dikke Toon! Dat verhaal gaat als volgt:

“Toon was een legendarische postbode in Groenlo, een graag geziene gast. Een zwarte fiets met posttassen vol brieven en poststukken, kenmerkte hem. Daar keek men naar uit. En die post kwam altijd aan! Net zoals dit bier ook aankomt. Toon was een man van het volk, bourgondisch en grappig bovendien. Een echt sociaal smeermiddel.”

Dikke Toon

De naam is voortgekomen uit een online actie van Brouwersnös, waarbij deelnemers een echt Achterhoeks verhaal met naam konden inzenden. De winnaar werd gekozen en het bier werd gebrouwen. Het eerste glas werd getapt in het bijzijn van de familie van postbode Toon. Oma Maria mocht de allereerste Dikke Toon dan ook zelf tappen en deed dat op 86 jarige leeftijd met verve. Keurige schuimkraag en al!

Het bier wordt, net als de andere bieren, 3 keer vergist voordat het gedronken kan worden. Allereerst vindt er de bovengisting plaats in open gistkuipen. En daarna vindt vergisting plaats in gesloten tanks en tenslotte is er nog sprake van hergisting op de fles. Er wordt dan voor het afvullen nog wat gist toegevoegd zodat het proces in de fles nogmaals opstart.

Brouwersnös

De Groenlose brouwerij is recentelijk geopend en heeft als doel bijzondere bieren te maken met achterliggende verhalen. De locatie van de brouwerij en het bierhuis, Villa Adraina, is van zichzelf ook al rijk aan historie. Villa Adriana was het “woonhuis” van meerdere generaties van een (zeer) bekende brouwers familie uit Groenlo. 

Brouwersnös gaat deze geschiedenis voortzetten en verder uitbouwen, maar wel op haar eigen wijze met kleinschalige, ambachtelijke craftbieren voorzien van mooie verhalen en klinkende namen passend in deze omgeving. Ondertussen is de villa is omgebouwd tot sfeervol proeflokaal. De tuin is  een openbaar park geworden waarin alle bieringrediënten te zien, te proeven en te ruiken zijn. 

Daarnaast ligt de brouwerij aan de (brouwers) gracht waar je met fluisterbootjes een tochtje door de vestingstad  kunt maken. Een echte belevenis dus! Het bierhuis is geopend van woensdag t/m zondag. De bieren zijn hier verkrijgbaar van de tap en ook een snelle hap of uitgebreide maaltijd (eenvoudige lunch t/m compleet diner) staat voor je klaar. Vaak met een bierige knipoog!

Door Nick Bekken