Brouwer Dennis Kort geeft ja-woord op 500ste verjaardag Reinheitsgebot

23 april 2016 om 18:37

Voor Dennis Kort, eigenaar van bierbrouwerij Oldskool, is het op 23 april dubbel feest. Niet alleen stapt de beergeek in het huwelijksbootje met Anne Quist, maar tevens eert hij die dag het vijfhonderdjarig bestaan van het ‘Reinheitsgebot’. Dennis Kort brouwt zijn bier, als een van de weinige in Nederland, volgens deze oudste warenwet ter wereld. 

Uitnodiging op bierviltjes

Zijn voorbereidingen op de grote dag verraden zijn enorme passie voor bier: uitnodigingen in de vorm van bierviltjes; de receptie in een Eindhovense pub; en zelfs een eigen huwelijksbier, gebrouwen samen met zijn aanstaande vrouw Anne. Kort viert hiermee het jubileum van het ‘Reinheitsgebot’. Deze Beierse wet staat alleen het gebruik van water, hop en gemout graan toe in bier. Voor de Eindhovense brouwer staan bier en zijn vrouw op een gedeelde eerste plaats. Zijn besluit om zijn twee grote liefdes te combineren op deze dag lijkt dan ook een logische keuze.

Scepsis

Kort is de jongste biersommelier van Nederland en tevens brouwer van Oldskool. In de bierwereld staat hij bekend om zijn scepsis ten aanzien van de ‘Craft Beer Revolution’, de trend om te experimenteren met ingrediënten in bier. ‘Deze revolutie gaat ten koste van de kwaliteit van brouwerijen en hun bieren. Je bent geen goede brouwer als je het met mooie pure ingrediënten alleen niet redt’, aldus Kort.

Eeuwige verbondenheid

23 april is daarom meer dan de bruiloft en het jubileum. Het is het bewijs dat er nog steeds Nederlandse brouwers achter de oorspronkelijke visie op bier staan. En daarbij zelfs bereid zijn om de eeuwige verbondenheid met deze visie aan te gaan.