Het Brouwdok in Harlingen is er bijna klaar voor

29 juni 2018 om 08:00

Een vers bier in de hand, voetjes op de kade en uitzicht op zee. Wat wil een mens nog meer?! Dat dachten de brouwers van het Brouwdok in Harlingen ook. Er wordt hard gewerkt en de brouwerij groeit uit zijn verschoning, tijd voor uitbreiding dus! Afgelopen week vond de sneakpreview plaats, dus de deuren gaan bijna officieel open!

Het Brouwdok

De twee brouwbroeders uit Harlingen hebben het stadium van zolderbrouwen inmiddels heel ver achter zich liggen. Al begon het natuurlijk ooit wel zo. Op het moment dat de wegen van Johan en Gerard elkaar kruisten was het een uitgemaakte zaak. De mannen bleken even verschillend als gelijkgestemd en hun vrienschap was in één avond beklonken. De weg naar de toekomst ook.

Via de zolder, een schuur in de tuin en een proeflokaal in het centrum van Harlingen, staan de brouwbroeders na zes succesvolle jaren voor een nieuw avontuur! Harlingen krijgt zijn eigen havenbrouwerij. Het Brouwdok is over afzienbare tijd brouwerij en proefdok ineen.Thuishaven én vertrekpunt voor experiment en avontuur. Plaats van handeling? De voormalige Hubert Jans loods aan de Nieuwe Willemskade in Harlingen. Niet gek zo’n brouwerij op de dok! Als al het werk op de boten gedaan is, dan smaakt een welverdiend glas bier natuurlijk heerlijk. In de vloot heeft men er zelfs een speciale naam voor: een ‘anleger’ noemen zij zo’n biertje na afloop.

Opschalen

brouwdok

Penta Architecten tekening

Een spiksplinternieuwe brouwerij in een karaktervolle jas. Dát wordt het Brouwdok, het hoofdkwartier aan de Nieuwe Willemskade in Harlingen. Een voormalige houtopslagloods aldaar ondergaat een grootse verbouwing. Het team van het Brouwdok kijkt er enorm naar uit om daar verder te groeien, te experimenteren en te ontdekken. Met de komst van deze nieuwe brouwerij, een 20HL VELO uit Italië, is daar straks alle meer ruimte voor! Ruimte voor meer liters, maar óók voor opwindende avonturen. Zo wordt er dus ook een proeflokaal gerealiseerd, ‘Het Proefdok’! De reis is nog maar net begonnen en er gloren oneindig veel smakelijke droombestemmingen aan de einder!

Brouwdok op ’t schip

Naast al deze ontwikkelingen gaat Brouwdok ook samenwerken met Tall Ship Artemis. Dit schip is in 1926 in Noorwegen gebouwd voor de walvisvaart en werd later ingezet als vrachtschip tussen Azië en Zuid-Amerika.
Het Friese Tall Ship Company kocht de Artemis en bouwde het schip met veel liefde en details terug naar een verbluffend fraai zeilschip. Door de samenwerking tussen Het Brouwdok en Tall Ship Artemis is het bier niet alleen in het proeflokaal op de haven te krijgen. Tall Ship Artemis heeft het Harlinger bier namelijk ook op de tap tijdens vaartochten!

Niet gek voor een brouwerij op de dok! We moeten nog even geduld hebben, maar er wordt hard gewerkt aan de opbouw van de havenbrouwerij. “Harlingen Sail is voor ons een ijkpunt,” zegt Gerard tegen Harlingenonline. “Het is een geweldige kans om het grote publiek kennis te laten maken met onze bieren!”

Blijf via Facebook op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het Brouwdok!