Bronckhorster Brewing & Hertog Jan samen aan de ketel!

29 mei 2018 om 08:30

Speciaal voor de bierbrouwwedstrijd van het Bierburo hebben de brouwers van Hertog Jan en Bronckhorster Brewing Company de handen ineen geslagen. Eind februari kwamen zij samen om een bier te brouwen dat meedingt naar de titel ‘Nederlands Nieuwe’ en vorige week werd hij gelanceerd: De Alliantie!

Samen aan de ketel

Brouwer en oprichter van Bronckhorster Brewing Company, Steve Gammage en meesterbrouwer van Hertog Jan, Gerard van den Broek, combineerden begin dit jaar hun kennis en kunsten om misschien wel ‘Nederlands Nieuwe’ te brouwen. “De samenwerking is begonnen met de bierbrouwwedstrijd, geïnitieerd door biersommelier Henri Reuchlin van het Bierburo”, aldus Raymon Gammage, zoon van Steve Gammage en woordvoerder van de Bronckhorster Brewing Company. “Nederland telt zo’n 550 bierbrouwers en deze kregen allemaal een mail waarin Reuchlin uitlegde dat er eigenlijk géén uitgesproken Nederlands bier is. De aangeschreven bierbrouwers werden nu door hem uitgedaagd dit te brouwen.” Die uitdaging is door deze brouwers dus enthousiast aangegaan!

Toch een verrassing

De twee brouwers zijn al jaren goed bevriend maar toch was het een grote verrassing toen Steve door Gerard werd gebeld met de vraag of Hertog Jan in Rha aan de slag konden gaan om samen een bier voor deze competitie te brouwen. De Hertog Jan bierbrouwerij is tenslotte ietsjes groter…

Gerard van den Broek wilde in een kleine, maar kwalitatief goede brouwerij een kleinere hoeveelheid bier brouwen dan hij in zijn eigen brouwerij kan. Zo gezegd, zo gedaan! Het bier voor de competitie heeft nog geen naam, maar beide brouwers zijn er erg enthousiast over. Voor dit bier werden zij geïnspireerd door het sinds 1800 zowel in Nederland als in Duitsland veel gedronken Altbier. Daarom hebben zij nu dan ook een nieuw Altbier gebrouwen. Het is een amber, bijna bruinkleurig bier met 5,9% alcohol geworden. Het frisse, hoppige bier met een bitter karakter draagt de naam ‘De Alliantie‘.

De inspiratie voor ‘De Alliantie’ werd in Venlo en omstreken gevonden, waar in 1753 voor het eerst Altbier gebrouwen werd. Een belangrijke brouwerij in deze tijd was ‘La belle Alliance’. De naam van het bier is dan ook geïnspireerd op deze brouwerij. Volgens beide brouwerijen is Altbier een enigszins vergeten biersoort. Daarom wilden zij hier graag hun eigen twist aan geven. Dit eenmalige brouwsel is vanaf donderdag 31 mei verkrijgbaar, onder andere via de webshop van Bronckhorster.

Nieuwe projecten

De samenwerking tussen de Bronckhorster Brewing Company en Hertog Jan wordt na dit project voortgezet. Bronckhorster en Hertog Jan gaan naast dit Altbier voor ‘Nederlands Nieuwe’ een Barrel Aging project starten waarbij zij samen innovatieve bieren op de markt willen zetten. In de brouwerij in het Gelderse Rha is sinds kort ook een Barrel Aging Room ingericht waar de bieren in alle rust kunnen rijpen. Bovendien is het team van Bronckhorster druk bezig de gehele brouwerij flink aan te pakken zodat de capaciteit van de brouwerij opgeschaald kan worden.

Barrel Aging

Houten vaten die eerder zijn gebruikt om wijn, sherry, rum of whisky te laten rijpen worden voor de Barrel Aged plannen gebruikt. Deze op houten vaten gerijpte bieren geven een bijzondere smaakervaring. Hertog Jan brengt zelf ook vatgerijpgte bieren op de markt. Meer daarover lees je in de uitgebreide blog over de nieuwste serie Hertog Jan Vatgerijpt. Momenteel heeft Bronckhorster ook Barrel Aged series op de markt: serie no.1 Angus Tripel/Jack Daniels, serie no.2 Terra Incognita/Sherry Oloroso en de derde serie is de Barrel Aged-bier Bronckhorster Brok in de Keel Quadrupel. Deze laatste is recentelijk uitgebracht en heeft op Auchentoshan single malt whiskyvaten gerijpt.

Bronckhorster Brewing Hertog Jan