Ben jij wel eens bij het Rad van Wageningen geweest?

20 december 2018 om 08:00

Bierista Dennis gaat graag op pad om (voor hem) nieuwe bierspots te ontdekken. Of het nu om een splinternieuwe locatie gaat, of een gelegenheid die al even bestaat. Dennis wilt het graag allemaal met eigen ogen zien, eigen neus ruiken en uit eigen glas proeven. Onlangs bezocht hij de brewpub Rad van Wageningen en neemt je natuurlijk mee op avontuur.

Door Dennis Hofman

Rad van Wageningen

Daar lopen we dan op een regenachtige zaterdagavond in de winkelstraat van Wageningen. Het is vroeg in de avond, de winkels zijn al dicht en het is rustig in het centrum. Na heerlijk te hebben gegeten in een leuk eetcafé zijn we nu op zoek naar een café om anderhalf uur te overbruggen totdat de film Bohemian Rhapsody begint. Maar waar zoek je in een stad waar je eigenlijk nooit komt. Ik ben lekker een weekendje weg met mijn vriendin en dan wil je de tijd toch zo leuk en nuttig mogelijk besteden..

Even verderop in de winkelstraat zie ik opeens een bord met brewpub Rad van Wageningen, waarvan ik denk dat dat weleens interessant kan zijn. We lopen het kleine straatje in, wat op een klein plein uitkomt en zien de brewpub. We gluren even naar binnen en het ziet er nog rustig uit. Aan de linkerzijde is de brewpub en aan de rechterkant is het donker maar zichtbaar dat er iets in aanbouw is. We kijken elkaar aan en besluiten om naar binnen te gaan. En dat blijkt zeker geen verkeerde keus te zijn!

Plannen in ontwikkeling

Het personeel zit nog even wat te eten (wat trouwens prima ruikt) en wij zoeken een plekje en kijken wat er zoal te bestellen is. Ik had nog nooit van de brouwerij gehoord, laat staan dat ik ooit een bier van ze heb geproefd. Er is keuze genoeg! 

Eenmaal binnen blijkt ook dat er daadwerkelijk een brouwerij in aanbouw is. Als ik er naar vraag wil de barman mij best vertellen hoe het zit en laat mij de toekomstige brouwerij zien. Stadsbrouwerij Wageningen is opgericht door Stefan Duurkoop en Dennis Lebbing. De beide heren hebben een voorliefde voor bier en brouwen karaktervolle bieren. In 2013 zijn zij gestart op het Wageningse industriegebied Nudepark maar dat blijkt nu echt te klein, vandaar dat deze stap echt nodig is. De pub is er al drie jaar. Met behulp van een crowdfunding komt dus nu de nieuwe brouwerij naast de brewpub en kan als goed gaat, in het begin van 2019, het brouwen daar van start gaan.

De keuze is reuzeWageningen Dennis

Naast bieren van de brouwerij zelf op de tap, zijn er ook andere bieren te van de tap verkrijgbaar. Ook in fles is er genoeg keuze. Mocht dat nog te weinig zijn dan is er ook nog wijn, gedistilleerd en koffie en thee te vinden op het menu. Van alle twaalf bieren die de brouwerij inmiddels rijk is, kies ik voor de Mordicus. Een DunkelHefeDoppelWeizenBock uit 2017 die ze een jaar langer hebben laten liggen waardoor hij lekker zacht maar goed complex is geworden. En eerlijk waar, het is een prachtig bier!

De bieren van Rad van Wageningen worden voornamelijk verkocht in de eigen brewpub en slijterijen in de omgeving van Wageningen. Veel meer kan ook niet want in de oude brouwerij is er maar een brouwcapaciteit van tweehonderd liter per batch, dat kan straks naar duizend liter. 

De brouwerij probeert de ingrediënten zo lokaal mogelijk te houden. Zo word een groot deel van het graan van de Wageningse eng gehaald, een knus landelijk gebied tussen Bennekom en Wageningen. En sinds maart 2018 werken de brouwers ook samen met de plaatselijke zorgboerderij de Hoge Born. Bij de boerderij werd namelijk wekelijks wel een kip weggesnaaid door een roofvogel. Door daar hop te verbouwen moeten de kippen rustig rond kunnen lopen onder een dak van vier verschillende hopsoorten verdeeld over zo’n dikke honderd planten. Ook zullen de kippen dan zorgen voor benodigde bemesting. Brouwers blij, zorgboerderij blij en ook de kippen blij!

Iedereen blij

En dan hopelijk later in het nieuwe jaar ook de inwoners en toeristen van Wageningen blij. Want hoe mooi is het om eens een echte brewpub te bezoeken! Waar naast mooie bieren ook een lekkere daghap te bestellen is. Maar ook aan een mooie fles bier voor thuis is gedacht want die is ook gewoon te koop. Wil je het helemaal compleet maken koop dan een T-shirt van de brouwerij en laat zien waar je geweest bent. Hoe dan ook merk je maar weer hoe speciaalbier leeft in ons kleine landje en dat is misschien nog wel het mooiste van alles!