Alle brouwers verzamelen! Taco stapt binnen bij Brewers Unite

8 januari 2018 om 08:30

Brouwers komen elkaar regelmatig op festivals tegen, maar echt tijd om daar met elkaar te praten hebben ze niet. Robbert Uyleman mist de momenten waar brouwers bij elkaar komen om met elkaar over het vak te hebben. En natuurlijk om gelijk wat gezelligheid en bier te delen. Vorig jaar zomer had hij een uitnodiging verstuurd om met KeyKegs vlotten te bouwen en te varen op de Mooie Nel. Deze winter ging er de uitnodiging uit voor een BYOB bijeenkomst in de Uiltje brouwerij. Bierista mocht erbij zijn om te horen waar al die brouwers dan onderling over praten tijdens Brewers Unite. 

Door Taco Zuidema

Robbert had via Google en mailingslijsten van leveranciers 150 mailadressen weten te achterhalen en zo een groot aantal brouwers uitgenodigd. Ergens zat er een gedachte achter, maar uiteindelijk waren er brouwers met eigen ketels, en een paar zonder, maar het hele brouwerijteam was welkom. Zo kwam Oscar Moerman van Eanske met een rugtas vol bier uit Enschede afgereisd, het hele brouwteam van Klein Duimpje vanuit Hillegom, Jan Ausems van Hommeles was afgevaardigd, het hele Oedipus-team rolde de brouwerij binnen. Et cetera, et cetera. Uiteraard allemaal met de trein.

BYOB

Al die brouwers kwamen zoals gevraagd met dozen vol eigen bier de brouwerij binnen. Oedipus had zoveel bij zich dat ze een wagentje moesten lenen van een geel-blauwe interieurketen. Toch handig dat dat soort bedrijven op een industrieterrein zijn gevestigd, pal naast een station. Uyleman had al aangegeven dat het vanaf station Spaarnwoude tien minuutjes lopen zou zijn naar de brouwerij. Ik vermoed dat hij het tempo in zijn hoofd had als hij met hond Saaz een wandeling maakt. Niet iedereen kwam dus even uitgerust binnen…

Er was gelukkig genoeg tijd om bij te komen, en daar een biertje bij te drinken. De brouwerij stroomde snel vol. Niet alle brouwers kenden elkaar, maar dat was snel verholpen. Je proeft elkaars bier en het gesprek start. Zo staan brouwers van Bax te praten met die van de Scheldebrouwerij over etiketteren, verhaalt Ramses over de kampeersessies in zijn brouwerij, proeven Kwartje en Raven Bone Hill hun collab, vers uit de lagertank, en wisselen Uiltje en Vandestreek tips uit over dryhopping. Precies dat waar Uyleman op had gerekend gebeurde ook: brouwers die kennis uitwisselen over brouwen en het hebben van een brouwerij.

Symposium

Brewers Unite 2

Foto’s door: Taco Zuidema

Ramses Snoeij had op social media al laten weten dat hij zich in drieën had moeten delen. Hij was of op een bierfestival in Breda, of op de Kerstmarkt in Dordrecht, of bij een symposium bij het Uiltje. Er waren collega’s die zich afvroegen wat hij bedoelde met een symposium, maar Ramses had gelijk. Uyleman had ook SBI (Selected Brewing Ingredients) uitgenodigd en die stonden met een stand om uitleg te geven over alle producten waarmee zij de brouwers van dienst konden zijn: verpakkingen, mouten, gisten, hop. Nu ja, alles wat een brouwer nodig heeft, naast de ketels en afvullijnen dan.

Er waren collega’s die de brouwerij van Het Uiltje nog niet bekeken hadden, dus brouwer Roel en eigenaar Uyleman namen de brouwers mee op een tour door de brouwerij. Dat is dus niet alleen een toeristenattractie, ook professionals gaan graag kijken hoe anderen hun bedrijf in elkaar hebben gezet. En vragen elkaar het hemd van het lijf. Mooi om te zien hoe mensen graag van elkaar willen leren en elkaar willen helpen de branche beter te maken. En om ideeën op te doen voor een eigen brouwerij: volgend jaar horen we meer…

Disco inferno

Zoals bij veel feestjes er ineens veel mensen in de keuken staan, zo wordt de barrel room van Het Uiltje ineens de plaats om te zijn. Marcel Snater van Maximus om de kerstmuziek in de brouwerij te ontlopen, maar anderen om even los te gaan op de discobol die daar hangt. Een volgende keer wellicht 70´s dresscode?

Wellicht dat er een volgende keer ook brouwers uit het hoge noorden en het diepe zuiden zijn, want die werden wel gemist. Ondanks dat was er een mooie mix aan grote en kleine namen, grote en kleine groepen en sterke en minder sterke verhalen. Het is een mooie wereld, die bierwereld. Met mensen die de tijd nodig hebben om met elkaar over het mooiste product op aarde te praten. Beer unites, en Brewers Unite. Graag snel weer, was het geluid.