Brewdog feestje met veel bijzondere bieren

1 maart 2017 om 08:21

Sommige biermerken hebben fanboys. Ze zijn lyrisch over het merk of een specifiek bier, dragen alleen die T-shirts naar bierfestivals. Ze prediken het gospel van goed craft beer. Sommige merken spelen daar goed op in. Maken heerlijk bier én denken na over hun branding. Neem Brewdog. Nee, serieus: neem een Punk IPA.

door Taco Zuidema

Het is Brewdog de afgelopen jaren gelukt om heel veel craftbeerliefhebbers aan zich te binden. Door goede bieren te maken, met inderdaad die Punk IPA als vlaggenschip. Door de zaken anders aan te pakken. Door het geld voor groei bij de fans vandaan te halen. Craft beer for the people. Elke punk een aandeelhouder. En die aandeelhouders prediken het gospel van Brewdog.

Shared beer tastes better

Een van die aandeelhouders had afgelopen weekend een Brewdog feestje gemaakt in de Uiltje Bar in Haarlem. Michel Klein had op Facebook al een groep aangemaakt voor de fanboys (I Hardcore You Brewdog) en had de leden uitgenodigd voor een bottleshare. Special editions, please! Zoals ze de bij de Beer Geeks FB-groep al zeggen: a shared beer always tastes better.

Jet Black Heart

Afgelopen zondag om 15.00 uur druppelden de punks binnen, met allemaal een tasje lekkers in de handen. Al snel stond de achterste tafel in de bar vol Schotse bieren. Zo vol dat de twaalf deelnemers aan deze Brewdog Palooza dat nooit voor sluitingstijd op zouden kunnen drinken. We wilden namelijk ook nog wat lekkers van tap: Strawberry/Vanilla Blitz iemand? Rye Hammer? Of de op nitro afgevulde Jet Black Heart?

Equity for punks

Ik heb eigenlijk niet gevraagd of iedereen die er was ook Brewdog aandeelhouder was. Ik vermoed de meeste wel. Zo kwamen er in ieder geval EFP (Equity For Punks) brouwsels op tafel, bieren die alleen aandeelhouders kunnen bestellen. Maar geen was zo speciaal als het bier waarmee we begonnen. Die had Michel namelijk zelf gebrouwen met een andere aanwezige punk, Ian Moss. Hoewel gebrouwen, laten we zeggen dat ze de supervisie hadden. Én hun naam op het etiket van de Dark and Dirty Disciples. Een heerlijke bessige stout.

Heel veel bijzonders

Goed, die tafel stond dus vol. En ga ik echt niet alle bieren beschrijven. Maar wat was het een feestje. Abstrakts, zelfs de 22, opgestuurd in een doos met nog meer lekkers van Brewdog James himself. So close zijn hij en Michel dus ;). Een linear Dog, A tot en met E. Waarvan we toch wel konden concluderen dat je die Dogs eigenlijk zo vers mogelijk moet drinken. Bieren van de Beatnik Brewing Collective, de EFP’s die in Ellon hun eigen bieren mogen maken. Clown King, San Diego Scotch Ale, Death or Glory, Hopshot, Sink the Bismarck, en zo voort, en zo verder.

Predik Brewdogliefde

Naast dat James mooie bieren had opgestuurd, zaten er ook nog T-shirts in die doos. Daar gaat mijn nerdhart harder van kloppen! Dat wist Michel, dus mocht deze jongen met een Elvis Juice T-shirt naar huis (dank! dank!). En toen bleek de Brewdog representative van Bier&cO, Loetje, ons ook nog goodies te komen geven: patches en pins! Die gaan goed staan op m’n midlifecrisisjasje! En dit is dus waarom er Brewdogliefde gepredikt gaat worden. De fans krijgen liefde en aandacht. Dat is alles wat er nodig is in het leven. Liefde en aandacht. En goed bier. Alleen niet alles op één avond. Het oog was toch iets groter dan de maag. Snel editie twee plannen, Michel!