Kunst, cultuur en craftbeer uit alle hoeken! | Brewda 2017

3 september 2017 om 10:30

Afgelopen zaterdag 2 september was het tijd voor Breda’s Bierfestival Brewda. Op kunstige terrein van STEK verzamelde allerhande bierliefhebbers en brouwers zich bij elkaar om te genieten van een mooie dag vol smaak, samenzijn, bezinning en creatieve uitspattingen. Een mega hoosbui mocht de pret niet drukken, sterker nog.. Het maakte de sfeer misschien alleen nog maar beter!

Door Natasja Bokschoten

Op de thuisbasis van brouwerij Frontaal in Breda, STEK genaamd, vond het jaarlijks evenement Brewda voor de 4e keer plaats. Dit jaar overigens voor het eerst op deze plek maar desalniettemin was het waanzinnig leuk en zeker voor herhaling vatbaar!

Loan Shark

Een heerlijke pale ale van brouwerij Nevel Artisan Ales uit Nijmegen eerder ook wel bekend onder de naam KatjeLam. Eerlijk gezegd was ik daar destijds niet heel erg enthousiast over maar deze pale ale die voortkomt uit een collaboration met De Kromme Haring uit Utrecht is een waar genot voor de smaakpapillen. Een goudgeel troebel voorkomen, licht zoet zurig in geur en fris in smaak door o.a. het koolzuur en de citrus tonen. Met maar 6% ABV is dit heerlijk voor bij een tonijnsalade.

Haandbuckbreda-bierfestival-brewda

Bij een voor mij een onbekende brouwerij uit Noorwegen, namelijk Haandbryggeriet, heb ik me laten verleiden door de Haandbuck. Een dubbelbock met 8% ABV. Een oranje rode verschijning, zeer zoet en vol in smaak, licht mousserend met een klein bittertje. Goed te combineren met saté. Haandbryggeriet is overigens de tweede ambachtelijke brouwerij van Noorwegen en door het aanstekelijke enthousiasme van de hoofdbrouwer volgde er een gaaf foto moment. Hier gaan we zeker meer over horen!

Hoptimist

Een IPA van Bronckhorster Brewing Company uit Gelderland met 9,5% ABV. Bloemig in geur, citrus tonen in smaak. Een beetje mousserend en zeer zeker alcoholwarmend. Heerlijk om te drinken aangezien het dus ook tijdens Brewda 2017 weer eens met bakken uit de lucht kwam en het enigszins fris aanvoelde. Goed te doen bij een broodje warm vlees.

Willy tonka #2

Voor mij de eerste keer dat ik brouwerij de Moersleutel uit Heiloo op een festival aantref. Wat ook nog bijzonder was is dat zij van hun Willy Tonka uitvoering een tweede batch hebben gemaakt. Een imperial stout, 10% ABV. In deze batch hebben zij smaken van vanille en amandelen verwerkt wat het geheel zeer zacht en goed doordrinkbaar maakt. Het is een zeer robuust bier waarbij de gebrande mouten zeer zeker aanwezig zijn. Heerlijk voor bij de BBQ.

Frontaal op je moer

Het laatste bier is een stout van 12% ABV met een zeer stevige schuimkraag. Beetje salmiak in geur, zoet en stevig in smaak met tonen van gebrande mout, donkere chocolade en karamel. Het betreft een barrel aged bier op Bowmore vaten (Scotch whisky) en is een samenwerking met brouwerij Frontaal, de organisator van dit evenement.

Een bier om inderdaad frontaal van op je moer te gaan, echter geef ik de voorkeur om dit bij de openhaard met een goede sigaar en mooie gesprekken te drinken.

Al met al wat Brewda 2017 dus een ontzettend geslaagd bierfestival en zeker één om in de gaten te houden en vast in je agenda te noteren voor volgend jaar!