Brand gaat op zoek naar het lekkerste Winterbier!

31 december 2018 om 08:00

Thuisbrouwers opgelet! De Brand Bierbrouwwedstrijd is weer open voor inschrijving. Dit jaar is de bierbrouwer op zoek naar het beste Winterbier gebrouwen door een gepassioneerde thuisbrouwer.

Brouw een Winterbier

In 2019 wordt voor de achtste keer de Brand Bierbrouwwedstrijd georganiseerd. Dit jaar draait de wedstrijd voor thuisbrouwers volledig om Winterbieren. De vraag is dus: ‘Welke thuisbrouwers brouwt het lekkerste Winterbier?’ De winnaar van deze wedstrijd krijgt de unieke kans om met de meesterbrouwers van Brand zijn of haar Winterbier te brouwen in de Bierbrouwerij in Wijlre

Je kunt je als thuisbrouwer tot en met maandag 4 februari inschrijven voor de Brand Bierbrouwwedstrijd. Je bent minimaal 18 jaar oud en levert uiterlijk 8 maart 12 flessen van 30cl met jouw Winterbier in bij een nader te bepalen inleverpunt bij jou in de regio. Zo simpel is het eigenlijk! 

Gestelde eisen

Dat klinkt natuurlijk heel simpel, maar dat is het niet. Om een waardig bier te brouwen moet je als thuisbrouwer flink wat tijd en moeite investeren. En natuurlijk heeft Brand ook een aantal eisen opgesteld waar het Winterbier aan moet voldoen:

“Het Winterbier dat wij zoeken is donker & rijk en heeft een balans tussen moutzoetigheid, specerijen en fruitig/complex gist. Hop is in de achtergrond en de combinatie van alcohol met specerijen is warmend. Het bier is rijk met een medium tot volle body. Door het hogere alcoholgehalte (tot 9,0 vol %) is het een ‘degustatiebier’. De uitdaging bestaat uit het vinden van een optimale balans tussen een rijke smaak met specerijen en drinkbaarheid.”

Zoals gezegd mag winnaar samen met de meesterbrouwers van Brand een brouwsel maken, gebaseerd op de winnende receptuur (afhankelijk van de beschikbaarheid van de gebruikte ingrediënten). Het uitgangspunt daarbij is dat het brouwsel uitsluitend gangbare natuurlijke ingrediënten zal bevatten. Brand Bierbrouwerij hecht namelijk veel waarde aan productintegriteit. Indien een ingrediënt om hygiënische, gezondheids- of productietechnische redenen niet verwerkt kan worden, zal in overleg een oplossing worden gezocht!

Jouw bier in het schap?

Als het brouwsel voldoet aan de kwaliteitseisen van Brand, kan het bier door Brand op de markt worden gebracht. Op de verpakking ervan zal o.a. het portret en de naam van de winnende thuisbrouwer afgedrukt worden. Dat is toch prachtig, loop je volgend jaar de supermarkt in… Staat jouw bier in het rek!

Indien Brand het bier op de markt brengt, ontvangt de winnende thuisbrouwer een geldprijs van € 2500,-. Door betaling van de geldprijs aan de winnaar verkrijgt Brand Bierbrouwerij het recht de receptuur te gebruiken. Maar dat is allemaal leuk denken wij zo!

Inschrijven voor de Brand bierbrouwwedstrijd doe je hier.

Wil je meer weten over de verschillen tussen winter- en herfstbieren? Hier vertellen we je meer!