Brand Thuisbrouwwedstrijd opnieuw prooi voor Jeroen Free

14 mei 2017 om 19:33

Jeroen Free heeft dit jaar de beste Session IPA gebrouwen. Hij won daarmee de finale van de Brand thuisbrouwwedstrijd die op 13 mei plaatsvond in Den Haag. Jeroen won de wedstrijd in 2014 ook al, destijds met een IPA. Dat de concurrentie dit jaar groter was dan ooit, bleek voor hem geen problemen op te leveren.

door Charlotte Wagenaar

Brand organiseerde de thuisbrouwwedstrijd in samenwerking met PINT dit jaar voor de zesde keer. Elk jaar staat een ander biertype centraal. Na pilsener, zwaar blond, IPA, saison en porter was dat dit jaar de Session IPA, een lichter alcoholische variant van de IPA. Het is onduidelijk waar die naam vandaan komt, maar het zou kunnen dat het bier werd gedronken door Amerikaanse strijdkrachten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Door het lichtere alcoholpercentage waren de soldaten ook na een ‘sessie’ nog scherp. Het bier heeft een kenmerkende hopbitterheid maar is tegelijkertijd zeer toegankelijk. Brand heeft voor dit biertype gekozen omdat het mooi past bij de opmars van lichtere bieren in Nederland.

Een nieuwe locatie

De dag vond plaats in het Theater Diligentia in Den Haag, wat letterlijk en figuurlijk een mooi podium bood voor de wedstrijd. Na eerdere edities in de eigen brouwerij in Wijlre was dit jaar gekozen voor een externe locatie en een iets andere invulling van de dag. Na de opening splitsten de deelnemers in twee groepen om een parallel programma van masterclasses te volgen. Tussendoor was er de bekendmaking van de finalisten en een lunch. De opkomst was behoorlijk, en dat reflecteerde het recordaantal aanmeldingen voor de wedstrijd: met 287 deelnemers waren dat er bijna honderd meer dan in 2016.

Masterclasses van bierprofessoren

In de masterclass van smaakprofessor Peter Klosse van de Academie voor Gastronomie leerden de thuisbrouwers meer over het objectief vaststellen van smaak. Verschillende aspecten van smaak zijn objectief vast te stellen en te meten; proeven bepaalt wat wij er vervolgens van vinden. Ook het mondgevoel kwam aan de orde, en deelnemers kregen voorbeelden van voedingswaren met een filmend, strak en droog mondgevoel. Gelijktijdig vond voor de andere groep een college over hop plaats in de Kloosterkerk aan de overkant van het theater. Hopprofessor Koen Goiris van de KU Leuven ging in op het verschil tussen een hop aroma en een hoppig aroma en deed de resultaten van een onderzoek uit de doeken waarin de effecten van verschillende wijzen van hoppen op het smaakprofiel van het bier met elkaar werden vergeleken.

Vlak voor de lunch was het dan nog tijd voor de bekendmaking van de tien finalisten, die met bloemen en een oorkonde werden gedecoreerd. Het podium was gevuld met mannen; vrouwen lijken nog achter te blijven in de thuisbrouwwereld. Maar daar komt wellicht in komende edities verandering in, want het aantal deelnemende vrouwelijke brouwers blijkt toe te nemen.

Uitgesproken fruitigheid

De jury werd voorgezeten door Rob Habets, brouwmeester van Brand, en Henri Reuchlin, voorzitter van StiBON en van de Week van het Nederlands Bier. Ook namen Kitty Hendrix, Jeroen Stoffels, Astrid van der Weijden en Jan-Machiel van Bragt plaats in de jury. De winnaars van 2016 waren vanwege een bierfestival in het buitenland afwezig; zij hadden anders ook mee mogen jureren. De jury beoordeelde de bieren van de finalisten blind, waarbij in het bijzonder werd gezocht naar een mooi, bloemig hopkarakter en een uitgesproken fruitigheid. Drie weken eerder was al met 21 juryleden tot de lijst van tien finalisten gekomen. Daaraan gingen vele proefronden vooraf. De 210 deelnemende bieren waren eerder al door technische analyse waren gekomen, waarin ze waren gecontroleerd op het juiste alcoholpercentage, stamwortgehalte, kleur en bitterheid, en bovendien was gekeken of het bier goed te filteren was. Brouwmeester Rob Habets had alle recepten gelezen en liet weten onder de indruk te zijn van het niveau van de thuisbrouwers.

Feedback hoog in het vaandel

Na de laatste ronden masterclasses volgde de ontknoping, waarbij Jeroen Free tot winnaar werd uitgeroepen en naast zijn oorkonde het zilveren PINT speldje in ontvangst mocht nemen. Na afloop van de bekendmaking was er een borrel voor alle deelnemers waarbij – net als tijdens de lunch – eerdere winnende edities van de thuisbrouwwedstrijd konden worden geproefd, alsook het nieuwe Brand Ongefilterd. Ook konden alle thuisbrouwers een uitgebreide analytische rapportage afhalen – iets waar veel deelnemers naar uitkeken. Brand is zelf ook trots op het bieden van deze analyse; de rapportage is de meest gedetailleerde feedback van alle brouwwedstrijden.
Voor Jeroen Free was het in ieder geval wel duidelijk hoe de rapportage eruit zag. Hij mag dit jaar wederom de brouwerij in om met de brouwmeesters van Brand zijn Session IPA te brouwen. Die zal aan het einde van dit jaar verkrijgbaar zijn.