Brand Saison, en nooit meer iets anders voor Bart Engel

20 februari 2016 om 11:57

Thuisbrouwer Bart Engel brouwde een saison. Het resultaat vond hij zo goed dat hij het recept instuurde voor de bierbrouwwedstrijd van Brand. En zie daar! Bart werd winnaar en zijn recept is gebrouwen bij de Brand Brouwerij in Wijlre en straks in heel Nederland verkrijgbaar als Brand Saison.

Jongensboek

Het klinkt een beetje als een jongensboek. Dat gevoel straalde Bart Engel deze week ook wel uit toen zijn Saison officieel gepresenteerd werd in ’t Oude Raadhuis in Eemnes. Alle bekende gezichten van Brand waren aanwezig, evenals tal van bekende bierkenners en -specialisten. Vrijwel unaniem waren zij te zeer te spreken over de Saison. ‘Verfrissend’, ‘dorstlessend’, ‘gevaarlijke doordrinker’ en ‘een heerlijk maatje voor op het terras in het voorjaarszonnetje’ waren omschrijvingen die veel werden gehoord.

Tikkeltje droger

Een enkele criticus had graag wat meer uitgesproken smaken gezien in de Saison. Ook gehoord van een van de gasten dat deze Saison nog een tikkeltje droger had gemogen. Maar dat waren persoonlijke noten van bierkenners, die Bart Engel van harte feliciteerden met dit geweldige bier.

Podium voor hobby brouwers

Brand Bier heeft een geweldige manier gevonden om gebruik te maken van de toenemende belangstelling voor speciaalbier. Dat doet de brouwer door hobbybrouwers de gelegenheid te geven een groot podium te pakken. Elk jaar schrijft de brouwerij – onderdeel van het Heineken-concern – een wedstrijd uit voor hobbybrouwers. De winnaar mag zijn bier in grote schaal in de Brandbrouwerij brouwen. Het winnende bier wordt dan landelijke verkocht onder het Brand-label.

Met recht dé winnaar

Bart Engel is de vierde winnaar van de Brand Bierbrouwwedstrijd. Zijn voorgangers zijn Marc Vriens (Pilsener), Jacques Bertens (Zwaar Blond) en Jeroen Free (IPA). Marc Scholten, marketing manager Brand Bier: “De Saison van Bart past perfect bij de tien mooie bieren van Brand. Het is een doordrinkbaar, dorstlessend, citrusfruitig en droog bier. Bijzonder is dat er onder meer spelt en Europese hopsoorten is gewerkt. Het is daarnaast zeer toegankelijk en perfect in balans. Met recht dé winnaar van de Bierbrouwwedstrijd 2015.”

Verkrijgbaar in winkel en horeca

Brand Saison is vanaf maandag 22 februari verkrijgbaar bij de Brand proeflokalen en vlak daarna ook in andere horecagelegenheden. Wil je thuis genieten van de Brand Saison dan moet je nog even geduld hebben. Het speciaalbier is pas vanaf half maart verkrijgaar in de supermarkten en bij de slijterij.

De Bierbrouwwedstrijd

Ook dit jaar hebben Brand Bier en Bier Consumenten Vereniging PINT de thuisbrouwers van Nederland uitgedaagd in de vijfde editie van de Brand Bierbrouwwedstrijd. Dit jaar staat volledig in het teken van het brouwen van de beste Porter. Thuisbrouwers kunnen zich tot 1 april 2016 inschrijven op www.pint.nl(minimum leeftijd is 18 jaar). De winnaar van deze wedstrijd mag in Wijlre, samen met de meesterbrouwers van Brand, zijn of haar bier brouwen.

Over de bierstijl Saison

Brand vroeg de thuisbrouwers welk bier zij graag zouden willen brouwen voor de editie in 2015. Een Saison bleek favoriet. Saison is een van oorsprong Belgisch bier uit de Hainaut regio van Wallonië. Saison is één van ’s werelds droogste en meest dorstlessende biertypes en wordt nu wereldwijd gezien als een biertype waar brouwers hun creativiteit op kunnen loslaten. Saison is daarmee een mooie toevoeging aan het aanbod van speciaalbieren van Brand.

Bierista_Brand_Bier_Saison.003

Een jongensboek: jouw bierrecept gebrouwen in de Brand Brouwerij en straks verkrijgbaar in heel Nederland. (foto: Vijay Slager)

Bierista_Brand_Bier_Saison.004

Ahhh, het blijft toch genieten. Je eigen bier smaakt toch het lekkerst! (foto: Vijay Slager)

Brand Saison

Bart Engel (links) glundert samen met Marc Scholten en brouwmeester Rob Habets met de eerste Brand Saison in de hand. (foto: Vijay Slager)

Bierista_Brand_Bier_Saison.002

Bart Engel kan niet wachten, terwijl de Brand-brouwmeester Rob Habets (rechts) serieus poseert. Brand-marketeer verheugt zich zichtbaar op de eerste slok. (foto: Vijay Slager)

Bierista_Brand_Bier_Saison.006

Belinda Dirks – medewerkster van Brand – overhandigt Bart Engel het allereerste flesje Brand Saison. (foto: ANP)