Brand Ongefilterd of toch niet?

24 februari 2017 om 20:19

Brand, Brand, Brand, wat doe je me aan? Staan we op het punt de week af te sluiten en word ik geplaagd door een prikkelend plaatje en een uitnodiging. Brand heeft op 6 maart een nieuw bier in de winkel liggen. Vanuit de brouwerij wordt halstarrig geweigerd te vertellen om welk bier het gaat. Nu zit ik de hele tijd te piekeren wat het nieuwe bier zou kunnen zijn.

door Alain Schepers

Als je schrijft voor biernieuws-website Bierista.nl komen er vaak ‘lekkere’ uitnodigingen op je pad. Zo ook afgelopen donderdag. Brand stuurde een uitnodiging om een nieuw bier te komen proeven. Dit is een letterlijk fragment uit die uitnodiging: ‘Brouwmeester Michel Bormans en smaakprofessor Peter Klosse laten je kennismaken met alle smaakaspecten van dit volle, zachte bier. Na een minismaakcollege van Peter Klosse ontdek je tijdens een kleine proeverij hoe dit nieuwe bier extra variatie biedt in het gamma Brand pilseners.’

Onthult die laatste zin iets? ‘extra variatie in het gamma Brand pilseners’. Ik ben geneigd te denken van wel. Mijn voorlopige conclusie is: Brand presenteert op 6 maart een ongefilterde pilsener. Deze conclusie wordt noch bevestigd nog ontkend door mensen die het kunnen weten. Mensen die hun lippen stijf op elkaar houden; heel vervelend voor nieuwsgierige mensen als ik.

Toch alcoholvrij?

Of zou het nieuwe bier toch een alcoholvrije variant zijn? Een Brand 0.0% zou kunnen passen binnen de omschrijving van de uitnodiging. Maar een Brand 0.0% op 6 maart lanceren lijkt onwaarschijnlijk als je weet dat op 3 maart moederconcern Heineken op grootse wijze de Heineken 0.0 gaat lanceren. Nee, dan hou ik het toch op de Brand Ongefilterd! Ook al omdat Brand zich profileert als speciaalbierbrouwer. In dat licht bezien lijkt een 0.0-variant geen logische.

Naast Amstel Ongefilterd?

Hoe logisch in een ongefilterde Brand als een paar weken terug broertje Amstel een Ongefilterde Pils heeft gelanceerd. Dat gebeurde tijdens de Vrienden van Amstel Live in Ahoy Rotterdam. Ook Amstel maakt onderdeel uit van Heineken. Amstel, het vriendenbier, groot in radlers en alcoholvrij. Daarnaast Brand, de speciaalbierbrouwers. Mijn gevoel zegt dat zowel Amstel als Brand een Ongefilterde-versie kunnen aanbieden. Het bijt niet, sterker nog, ik denk dat als deze twee merken met Ongefilterd komen, dit eerder een positief effect effect voor de totale verkoop zal hebben. 1+1=3 zeg maar.

Irritant vraagteken

Brand zelf is de communicatie inmiddels ook gestart. Op Facebook is een afbeelding geplaatst van de Brand-bieren met het nieuwe bier op de voorgrond. Het is een licht bier dat geflankeerd wordt door de Brand Pilsener en de Brand Up. Het lichte bier zegt natuurlijk niet alles. Dat geldt ook voor de positie van Brand Pilsener en Brand Up, maar Ongefilterd lijkt ook hier prima te passen. Ik blijf maar kijken naar dat vraagteken … Hoe irritant, ik wil NU weten wat daarachter schuilgaat.

Geen Brand Porter

Op internet wordt door Brand-fans natuurlijk volop gespeculeerd. Het zou gaan om de Brand Porter. Dat is het beslist niet. Dit bier is al in december gelanceerd en is verkrijgbaar in de horeca. In oktober ligt Brand Porter ook in de winkel met een donkerblauw label. Bovendien is de porter erg donker.

Geen Session IPA

Is het dan misschien de Brand Session IPA? Nee, ook dat durf ik hier zwart op wit te zetten. Net als elk jaar vraagt Brand hobbybrouwers een bier te ontwikkelen dat in het Brand-assortiment wordt opgenomen. Dit jaar is dat de Session IPA. Inschrijven voor deze wedstrijd kan tot 17 maart. Dus nee, het nieuwe Brand bier is niet de Session IPA.

Onzekere conclusie

Speculaties over een Lentebock, een Meibock, een Witbier en een Tripel lijken allemaal onwaarschijnlijk. Deels heeft Brand dit al in het assortiment en voor het overige zou het veel logischer zijn om deze bierstijlen onder te brengen in de Brand Bierbrouwwedstrijd.

Mijn voorlopige conclusie is en blijft dat het om een Ongefilterde-variant moet gaan. Je merkt aan mijn overpeinzingen dat ik allerminst zeker ben van mijn zaak. Die onzekerheid maalt dit hele weekend door mijn hoofd. Vrienden van Brand, jullie worden bedankt …

Opsporing verzocht

Toch maar eens proberen om al voor maandag 6 maart meer duidelijkheid te krijgen via een beproefd concept …
De redactie van Bierista vraagt uw aandacht voor het volgende: Wij zijn op zoek naar de identiteit van het nieuwe bier van Brand. Mensen die informatie kunnen verschaffen wordt dringend verzocht contact op te nemen met de Bierista-tiplijn. Informatie kan desgewenst ook anoniem worden doorgegeven. Stuur een mail naar info@bierista.nl of stuur een appje naar Meld Bierindentiteit Anoniem, 06-81052232.