Brand Ongefilterd, een nieuwe variant op pils

6 maart 2017 om 21:53

Met Brand Ongefilterd Pilsener heeft de Limburgse bierbrouwerij uit Wijlre een derde variant in de pilscategorie. “Vol, rond en romig van smaak”, vindt meesterbrouwer Michel Bormans. Een aanvulling tussen het wat bittere Brand Up en de doordrinker Brand Pilsener. “Wij willen innoveren in pils, dit is een mooi uitstapje voor de pilsdrinker.”

door Twan Dohmen

“Een nieuw pils”, zegt Bormans over Ongefilterd, een speciaal pilsener van 5,2% alcohol. “Mensen vragen om meer variatie, ook de pilsdrinkers. Troebel door de gist en de eiwitten en met een ander mondgevoel als de bestaande pilseners. Een soepel, toegankelijk bier, een extra keuzemogelijkheid dus. Wij vullen een leemte in het segment.”

Strakke doordrinker

Smaakprofessor Peter Klosse gaf tijdens de presentatie van Brand Ongefilterd een mini-college over de smaken van pils, verreweg de populairste biersoort in ons land. “Een strakke doordrinker”, noemt hij de Brand Pilsener. Droog is de bitterheid van de Brand Up. De middencategorie is Filmend, en die ruimte is nu ingevuld met de boterzoete volle Brand Ongefilterd. “In de bierwereld is zulk bier niet eerder vertoond”, aldus de smaakprofessor.
Oud-directeur Thijs Brand drinkt het eerste glas Ongefilterd. “Een doordrinkbaar bier, zoals bier bedoeld is. Je neemt in tegenstelling tot wijn een echte slok en laat het door de keel gaan. Speciaalbier vind ik soms veel te zwaar. De monniken drinken toch ook hun eigen bier wat ook nog geen 5% alchol bevat?”

Duitse hop

Ongefilterd is fris en bevat Duitse hop. Bormans: “Heel veel brouwerijen en wijnhuizen durven ongefilterd niet aan. Maar positief is wel dat de beste wijnchateau’s dat wel doen. Wij hebben een prachtig nieuw bier, zonder nagisting op de fles, gepasteuriseurs vlak voor het afvullen, dus geen levende gist in de fles.”

Met een bitterbal

Thijs Brand: “Heerlijk, helder…onze variant is nu troebel. Wij moeten variëren in pils, Brand is niet uitgekeken op pils, ook dit segment groeit de laatste tijd weer.”
De foodpairing? “Milde gerechten”, aldus bierprofessor Klosse. “Maar een bitterbal zal er op de gekste momenten ook wel bij smaken.”

Brand Ongefilterd, eerste slok

De Brand Up is dan wel bitter, en de Pilsener een doordrinker, met de Ongefilterd heeft Brand een derde keuzemogelijkheid, die een allemansvriend voor de echte pilsliefhebber kan worden. “Natuurlijk troebel” staat op het bierviltje. “Pilsener met een zachte volle smaak en een licht, frisse afdronk”, zegt brouwmeester Rob Habets over zijn eerste slok Brand Ongefilterd Pilsener.

bierista-brand-ongefilterd_presentatie-004 bierista-brand-ongefilterd_presentatie-003 bierista-brand-ongefilterd_presentatie-002